Ohita
Lentäjälakko aiheutti Norwegianille 350 miljoonan Norjan kruunun tappion

Lehdistötiedote -

Lentäjälakko aiheutti Norwegianille 350 miljoonan Norjan kruunun tappion

Norwegianin maaliskuun liikennelukuihin vaikutti voimakkaasti yhtiön Skandinavian lentäjien lakko. Viimeisimmät laskelmat osoittavat, että lakko aiheutti menetettyjä tuloja ja kustannuksia yhteensä 350 miljoonaa Norjan kruunua. Ensimmäistä kertaa Norwegianin matkustajaluvut laskivat verrattuna samaan ajankohtaan edellisenä vuonna. Matkustajamäärän lasku koski ensisijaisesti Skandinavian maita, joissa lähes 2 000 lentoa peruutettiin.

Ammattiyhdistysliike Paratin aloittama Skandinavian lentäjien lakko oli yhtiölle kallis. Peruutetut lennot aiheuttivat 120 miljoonan Norjan kruunun tappion. Ylimääräiset kustannukset, joita aiheutui niiden asiakkaiden huolehtimisesta, joihin lakko vaikutti, nousivat 110 miljoonaan Norjan kruunuun. Tällaisia kustannuksia olivat muun muassa lentojen uudelleen reitityksistä muilla lentoyhtiöillä sekä ruuasta ja hotellivarauksista aiheutuneet kustannukset. Varausten laskusta johtuneiden menetettyjen tulojen lasketaan olevan 120 miljoonaa Norjan kruunua. Yhteenlaskettuna lakon loppusumma Norwegianille on noin 350 miljoonaa Norjan kruunua.

Maaliskuussa 1 726 180 matkustajaa lensi Norwegianilla. Tämä on 4 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Lennoilla, joita lakko ei koskenut, oli kuitenkin korkeampi käyttöaste kuin viime vuonna samana ajankohtana. Käyttöaste oli maaliskuussa 84,2 prosenttia, mikä vaikutti myytyjen henkilökilometrien määrän (RPK) 7 prosentin kasvuun. Tarjottujen henkilökilometrien määrä (ASK) laski 1 prosentilla. Maaliskuun liikennelukuihin vaikutti positiivisesti pääsiäinen, joka viime vuonna oli huhtikuussa. Lentäjälakon ja pääsiäisen, joka oli jo maaliskuussa, odotetaan vaikuttavan liikennelukuihin myös huhtikuussa tänä vuonna. Varaustilanne on palautumassa ennalleen useiden lakon jälkeen olleiden kampanjoiden ansiosta. Kevään hyvä varaustilanne ei tule kuitenkaan korvaamaan lakon aikana menetettyjä tuloja.

– Skandinavian lentäjien lakko aiheutti merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia Norwegianille. Meidän täytyy elää myös menetettyjen tulojen kanssa. Onneksi houkuttelemme edelleen monia uusia asiakkaita Euroopassa ja USAssa. Tämä kompensoi tosiasiaa, että asiakkaamme Skandinaviassa joutuivat lentämään kilpailijoiden lennoilla lakon aikana. Jos meillä ei olisi ollut laajaa asiakaspohjaa ja monia ahkeria työntekijöitä myös Skandinavian ulkopuolella, olisi tilanne ollut entistäkin vaikeampi, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.

Lisätietoja liitteenä olevasta pdf-tiedostosta.

Yhteystiedot: Frode Foss, CFO, puhelin +47 91 63 16 45

Aiheet

Tunnisteet


Norwegian Air Shuttle ASA, jota markkinoidaan tuotemerkillä "Norwegian", on Oslon pörssissä vuodesta 2003 lähtien noteerattu halpalentoyhtiö. Norwegian on Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö ja Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö. Lähes 24 miljoonaa matkustajaa lentää vuosittain Norwegianilla. Yhtiö operoi 424 reittiä 130 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä sekä kaukolentoja Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Norwegian työllistää noin 4 500 henkilöä Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Virossa, Englannissa, Espanjassa ja Thaimaassa. Yhtiöllä on 258 sovittua toimitusta uusista lentokoneista. Norwegian on perustettu vuonna 1993 ja sen pääkonttori sijaitsee Fornebussa, Norjassa. Norwegian tarjoaa enemmän jalkatilaa kuin monet kilpailijansa, lennonaikaisen nettiyhteyden ja sen lennot pysyvät erittäin hyvin aikataulussaan. Norwegianin laivastossa on 96 lentokonetta, joiden keski-ikä on vain neljä vuotta. Vuonna 2013 ja 2014 Norwegian palkittiin Euroopan parhaana halpalentoyhtiönä arvostetulla SkyTrax World Airline Awards -palkinnolla. Vuonna 2014 Norwegian voitti myös kolme arvovaltaista Passenger Choice Awards -palkintoa – Best Airline in Europe, Best Inflight Connectivity & Communications ja Best Single Achievement in Passenger Experience, joka tuli tunnustuksena yhtiön 787 Dreamlinerien liikkuvasta kartasta. Lisäksi AirlineRatings.com palkitsi Norwegianin toisena vuonna peräkkäin Europe’s Best Low-Cost Airline -tunnustuksella.

Lisätietoja osoitteesta www.norwegian.com
Seuraa meitä YouTubessa
Seuraa meitä Facebookissa

Yhteyshenkilö/-t

Charlotte Holmbergh Jacobsson

Charlotte Holmbergh Jacobsson

Lehdistön yhteyshenkilö Informationschef / Communications Manager +46 709 89 05 18
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Liitetyt materiaalit