Ohita
Norwegian aloittaa yhteistyön Norsk e-Fuelin kanssa uuden sähköpolttoainelaitoksen rakentamiseksi Norjaan

Tiedote -

Norwegian aloittaa yhteistyön Norsk e-Fuelin kanssa uuden sähköpolttoainelaitoksen rakentamiseksi Norjaan

Norwegian on solminut Norsk e-Fuelin kanssa merkittävän kumppanuuden, jonka tarkoituksena on rakentaa maailman ensimmäinen täysimittainen sähköpolttoainelaitos Mosjøeniin Norjaan. Laitoksessa tuotetaan kestäviä lentopolttoaineita (SAF), mikä on tärkeä virstanpylväs kohti Norwegianin tavoitetta vähentää päästöjä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Norwegian on allekirjoittanut Norsk e-Fuelin kanssa strategisen kumppanuussopimuksen, jonka tavoitteena on varmistaa kestävän lentopolttoaineen, SAF:n, pitkäaikainen toimitus ja osakkuus yrityksessä. Kumppanuus nopeuttaa SAF:n tuotantoa ja saatavuutta sekä edistää siten kestävämpää ilmailualaa. Osapuolet pyrkivät viimeistelemään yksityiskohtaisen sopimuksen lähikuukausina.

– Siirrämme Norwegianin tulevaisuuteen. Alamme luo merkittävää arvoa sekä sosiaalisesti että taloudellisesti, ja sitoudumme vähentämään merkittävästi ilmastovaikutustamme, kun hyödynnämme lentopolttoaineen teknistä kehitystä. Sähköpolttoaineista voi tulla ratkaisevia ilmailualalle. Kumppanuus Norsk e-Fuelin kanssa on merkkipaalu Norwegianille, mutta myös virstanpylväs ilmailulle Norjassa. Se auttaa meitä pääsemään lähemmäksi asiakkaillemme antamamme lupauksen täyttämistä. Haluamme antaa kaikille mahdollisuuden lentää kestävästi, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Yhdessä tulevaisuudenturvaavaan kestävään ilmailualaan

Tavoitteena on aloittaa sähköpolttoaineiden tuotanto Pohjois-Norjassa sijaitsevassa Mosjøenissa jo vuonna 2026. Kumppanuuden Norsk e-Fuelin kanssa arvioidaan turvaavan noin 20 prosenttia Norwegianin SAF:n kokonaiskysynnästä vuoteen 2030 asti. Lisäksi Norwegian sijoittaa yli 50 miljoonaa Norjan kruunua yrityksen vähemmistöosuuteen. Näillä toimenpiteillä edistetään Norwegianin tavoitetta vähentää päästöjä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Toimenpiteet vaikuttavat myönteisesti myös Euroopan ilmailuteollisuuden tavoitteeseen, jonka mukaan hiilidioksidipäästöt ovat nolla vuoteen 2050 mennessä.

– Kestävien lentopolttoaineiden saatavuutta on lisättävä ja niiden on tultava edullisemmiksi. Jotta tämä toteutuisi, ilmailuala on riippuvainen yhteistyöstä viranomaisten kanssa fossiilisten polttoaineiden ja sähköisten polttoaineiden välisen hintaeron kuromiseksi umpeen. Lopulta sähköiset polttoaineet pystyvät kilpailemaan fossiilisten polttoaineiden kanssa ja korvaamaan ne. Aika on ratkaiseva, ja olemme hyvin innokkaita aloittamaan, Karlsen sanoo.

Investointi maailman ensimmäiseen täysimittaiseen sähköpolttoaineiden tuotantolaitokseen

Norsk e-Fuel pyrkii vauhdittamaan sähköisten polttoaineiden tuotannon teollistamista Pohjois-Norjassa. Norjalaisen hankekehittäjän takana on vahva omistajaryhmä, joka koostuu teknologian edelläkävijöistä ja teollisuuden asiantuntijoista. Yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos tulee sijaitsemaan Mosjøenissa Pohjois-Norjassa. Siitä tulee maailman ensimmäinen täysimittainen sähköpolttoaineiden tuotantolaitos. Alueella on Euroopan alhaisimmat sähkönhinnat ja vakaa vesivoimalla tuotetun uusiutuvan energian saatavuus. Tämä tarjoaa merkittävän kilpailuedun, sillä sähkö on merkittävä kustannustekijä sähköpolttoaineiden tuotannossa. Mosjøenissä on satama- ja rautatieinfrastruktuuri sekä pitkäaikainen prosessiteollisuuden perinne.

– Julkistamme tänään kumppanuuden, joka ottaa johtavan aseman siirtymisessä kestävään ilmailuun. Tämä on hyvin ainutlaatuista. Norwegian on ilmailualalla esikuva CO2-päästöjen vähentämispyrkimyksissään. Odotamme innolla, että monet muutkin tulevat mukaan matkalle, sanoo Norsk e-Fuelin viestintäjohtaja Lars Bjørn Larsen.

Yhteistyöllä Norsk e-Fuelin, paikallisen sähköpolttoaineiden tuottajan, kanssa Norwegian haluaa nopeuttaa siirtymistä fossiilisista polttoaineista vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Kumppanuus Norsk e-Fuelin kanssa tarjoaa mahdollisuuden saada varhaisessa vaiheessa ja pitkällä aikavälillä kipeästi kaivattua kestävää lentopolttoainetta.

– Norja on maana riippuvainen vahvasta, tulevaisuudenturvaavasta ilmailualasta. Kumppanuutemme Norsk e-Fuelin kanssa on historiallinen askel Norwegianille lentoyhtiönä. Tuemme aktiivisesti Norjan prosessiteollisuutta ja edistämme paikallista talouskasvua. Samalla otamme merkittävän askeleen kohti kestävän kehityksen mukaisen lentoliikenteen toteuttamista. Meille tämä merkitsee uuden aikakauden alkua, ja tulemme harkitsemaan useiden tulevien kumppanuuksien solmimista ilmastotavoitteidemme saavuttamiseksi, Karlsen sanoi.

Sähköpolttoaineet

Sähköpolttoaineilla tarkoitetaan niin sanottuja sähköpohjaisia synteettisten polttoaineiden luokkaan kuuluvia polttoaineita, jotka valmistetaan käyttämällä talteen otettua hiilidioksidia ja kestävistä sähkölähteistä saatavaa vihreää vetyä.

Norsk e-Fuel noudattaa ajatusta "ota se, mitä meillä on, ja tee siitä se, mitä tarvitsemme". Laitoksessa käytetään sähköpolttoaineiden tuotannossa sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa, vettä ja kierrätettyä biogeenistä hiilidioksidia sekä suorasta ilmansieppauksesta peräisin olevaa hiilidioksidia ja muutetaan ne kestäviksi polttoaineiksi. Lopputuote vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 99 prosenttia fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna EU:n päästökauppajärjestelmän InnovFund-järjestelmän mukaisesti laskettuna ja DNV:n tarkastamana.

Norsk e-Fuel

Norsk e-Fuel aloitti vuonna 2019 edistämään siirtymistä uusiutuvaan ilmailuun perustamalla hiilidioksidiin ja veteen perustuvien kestävien polttoaineiden teollisen tuotannon.

Viiden strategisen sijoittajan ja tarkoin valittujen kumppaneiden tuella Norsk e-Fuel aikoo tuoda power-to-liquid-tuotannon teolliseen mittakaavaan. Hankkeen kehittäjänä Norsk e-Fuel perustaa laajamittaisia tuotantolaitoksia synteettisten polttoaineiden toimittamiseksi ilmailuteollisuudelle. Yhtiö aikoo määrätietoisesti kehittää kestävien polttoaineiden uuden arvoketjun. Ensimmäinen tuotantolaitos aloittaa Mosjøenissa Norjassa.

Lisätietoja:
Lars Bjørn Larsen, CCO, +47 930 19 169; lblarsen@norsk-e-fuel.com

Norwegian

Norwegian on Norjan suurin lentoyhtiö ja yksi Euroopan johtavista halpalentoyhtiöistä. Yhtiöllä on noin 4 500 työntekijää, ja se tarjoaa kattavan reittiverkoston Pohjoismaiden ja Euroopan kohteiden välillä. Vuodesta 2002 lähtien yli 300 miljoonaa matkustajaa on lentänyt Norwegianilla. Yhtiön tärkein tehtävä on ollut tarjota edullisia lentolippuja kaikille ja enemmän valinnanmahdollisuuksia matkan varrella.

Norwegian on kestävien ratkaisujen ja ilmailualan muutoksen kantava voima. Yhtiön tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tätä varten yhtiö uudistaa laivastoaan, edistää kestäviä lentopolttoaineita, vähentää jätteitään ja käyttää tuuli- ja säätietoja tehokkaampien ja polttoaineitta säästävien lentoreittien laskemiseen. Norwegian haluaa olla kestävä valinta matkustajilleen.

Aiheet


Norwegian perustettiin vuonna 1993, mutta halpalentoyhtiötoiminnan se aloitti Boeing 737 -koneilla vuonna 2002. Siitä lähtien tavoitteemme on ollut antaa asiakkaille mahdollisuus matkustaa viisaasti tarjoamalla heille valinnanvaraa ja kohtuuhintaisia lentoja.

Norwegian on äänestetty Skytraxissä Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi kuutena vuonna peräkkäin. Norwegian Reward -kanta-asiakasohjelma on valittu yhdysvaltalaisessa Freddie Awardsissa Euroopan/Afrikan parhaaksi lentoyhtiön kanta-asiakasohjelmaksi neljänä vuonna peräkkäin. Norwegianin tuotteet, palvelut ja innovaatiot ovat voittaneet yli 55 palkintoa vuodesta 2012 lähtien.

Vuonna 2019 Norwegian oli ensimmäinen lentoyhtiö, joka allekirjoitti YK:n ilmasto-ohjelman. Sen mukaan yhtiö on sitoutunut tulemaan ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Norwegian tarjoaa kohtuuhintaisia lentomatkoja ja erinomaista laatua Pohjoismaissa sekä tärkeisiin Euroopan kohteisiin.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.

Yhteyshenkilöt

Mira Linnamaa

Mira Linnamaa

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs Finland +358408625675
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian-konserni on Pohjoismaiden johtava ilmailualan yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Fornebussa Oslon ulkopuolella. Yhtiöllä on yli 8 200 työntekijää ja se omistaa kaksi merkittävää lentoyhtiötä Pohjoismaissa, jotka ovat Norwegian Air Shuttle ja Widerøe’s Flyveselskap. Norwegian osti Widerøen vuonna 2024. Tavoitteena on helpottaa saumatonta lentomatkustamista molempien lentoyhtiöiden verkostoissa.

Norwegian Air Shuttle on suurin norjalainen lentoyhtiö, jolla on noin 4 700 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja tärkeimpien eurooppalaisten kohteiden välillä. Vuonna 2023 Norwegian kuljetti yli 20 miljoonaa matkustajaa ja ylläpiti 87 Boeing 737-800- ja Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen laivastoa.

Widerøe’s Flyveselskap on Norjan vanhin lentoyhtiö ja suurin alueellinen lentoyhtiö Pohjoismaissa. Widerøella on yli 3 500 työntekijää. Pääasiassa Norjan maaseudulla sijaitsevilla lyhyen kiitotien lentoasemilla toimiva Widerøe lentää useita valtion sopimusreittejä (julkisen palvelun velvoitteen reittejä) sen oman kaupallisen lentoverkoston lisäksi. Vuonna 2023 lentoyhtiöllä oli 3,3 miljoonaa matkustajaa ja 49 lentokoneen laivasto, jossa oli 45 Bombardier Dash 8 -konetta ja kolme Embraer E190-E2 -konetta. Widerøe Ground Handling tarjoaa maahuolintapalveluja 41 lentoasemalla Norjassa.

Norwegian-konsernin keskeinen painopistealue on kestävyys ja yhtiö on sitoutunut vähentämään merkittävästi toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Lukuisista aloitteista merkittävin on investointi fossiilivapaan lentopolttoaineen (SAF) tuotantoon ja käyttöön. Norwegian pyrkii olemaan kestävä valinta matkustajilleen. Yhtiö osallistuu aktiivisesti ilmailualan muutokseen.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden