Ohita

Tiedote -

Norwegian paransi tulostaan vahvasti vuonna 2015

Korkea käyttöaste, kaluston uusiminen ja maltillinen kapasiteetin kasvu kuvaavat Norwegiania vuonna 2015. Norwegianin koko vuoden käyttöaste oli erittäin korkea, 86 prosenttia. Tulos ennen veroja parani 1,7 miljardilla Norjan kruunulla (176 miljoonaa euroa) viime vuoteen verrattuna.

Norwegianin nettotulos (EBT) oli 75 miljoonaa Norjan kruunua vuonna 2015. Lukuun vaikutti voimakkaasti realisoimaton polttoaineen hintasuojauksen tappio vuosille 2016 ja 2017, joka oli yhteensä 800 miljoonaa Norjan kruunua. Suojauksen oikaisulla yhtiön vuoden 2015 tulos ennen veroja oli 875 miljoonaa Norjan kruunua. Tämä tarkoittaa voimakasta parannusta vuotta aiemmasta -1 168 miljoonasta Norjan kruunusta.

Yhtiön liikevaihto oli 22,5 miljardia Norjan kruunua, kasvua 15 prosenttia. Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 5 prosenttia, mikä kuvastaa hengähdystaukoa yhtiön laajenemisessa vuonna 2015. Tätä selittää vanhan kaluston uusiminen uudella kalustolla. Käyttöaste pysyi korkeana ja se oli 86 prosenttia, mikä on 5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Norwegian kuljetti lähes 26 miljoonaa matkustajaa vuonna 2015, kasvua 7 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna.

Neljännen vuosineljänneksen liiketoiminnan tulos parani noin puolella miljardilla Norjan kruunulla. Tappio ennen veroja oli 703 miljoonaa Norjan kruunua ja se aiheutui pääosin polttoaineen suojauksesta vuodelle 2016 sekä heikosta Norjan kruunusta. Suuri osa Norwegianin laivastosta on siirtynyt yhtiön tytäryhtiölle Arctic Asset Aviation Ltd:lle (AAA), minkä ansioista koneiden arvo on noussut samassa tahdissa dollarin nousun kanssa. Tällä on ollut 88 miljoonan Norjan kruunun positiivinen vaikutus omaan pääomaan neljännellä vuosineljänneksellä ja 421 miljoonan Norjan kruunun vaikutus koko vuoden 2015 osalta.

Norwegianin neljännen vuosineljänneksen liikevaihto oli runsaat 5,3 miljardia Norjan kruunua, kasvua 16 prosenttia verrattuna samaan vuosineljännekseen viime vuonna. Suurimmasta kasvusta vastaa kansainvälinen liikenne 19 prosentilla, mutta myös Pohjoismaiden sisäiset lennot ovat kehittyneet positiivisesti ja niissä on kasvua 5 prosenttia. Neljännen vuosineljänneksen käyttöaste kasvoi 4 prosenttiyksikköä 85 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että monet Norwegianin lennot olivat täynnä ja niissä oli vähän tyhjiä paikkoja. Norwegian kuljetti 6,13 miljoonaa matkustajaa neljännellä vuosineljänneksellä, mikä merkitsee 9 prosentin matkustajamäärän kasvua.

– Aloitamme vuoden 2016 suotuisilla polttoainekustannuksilla ja yhdellä Euroopan nuorimmista laivastoista. Tämä on merkittävä kilpailuetu. Kysyntä laadukkaille lennoille edullisilla hinnoilla on hyvä. Samalla kuitenkin poliittisen päätöksenteon ennustamattomuus Norjan lentoveron osalta luo epävarmuutta. On paradoksi, että yhtiö, jolla on alhaisimmat päästöt, näyttää tulevan rangaistuksi kovimmin, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.

Lisätietoja oheisessa pdf-tiedostossa.

Yhteystiedot:
Frode Foss, CFO, puhelin +47 91 63 16 45
Charlotte Holmbergh Jacobsson, viestintäpäällikkö +46 709 89 05 18

Aiheet

Tunnisteet


Norwegian Air Shuttle ASA (Norwegian) on kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö Euroopassa ja seitsemänneksi suurin maailmassa. Yhtiö operoi 439 reittiä 132 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Thaimaassa, Yhdysvalloissa ja Karibialla. Vuonna 2015 Norwegian kuljetti lähes 26 miljoonaa matkustajaa. Yhtiö on noteerattu Oslon pörssissä vuodesta 2003 lähtien ja se työllistää noin 6 000 henkilöä. Norwegian ottaa jatkuvasti käyttöön uusia ja aiempaa ympäristöystävällisempiä koneita. Norwegianin laivastossa on noin 100 lentokonetta, joiden keski-ikä on vajaa neljä vuotta.

Norwegian on palkittu kolmena edeltävänä vuotena peräkkäin Euroopan parhaana halpalentoyhtiönä arvostetulla SkyTrax World Airline Awards -tunnustuksella. Viime vuonna Norwegian palkittiin myös maailman parhaana kaukolentoja lentävänä halpalentoyhtiönä. Skytrax World Airline Awards on arvostetuin ja tunnustetuin ilmailualan kunnianosoitus, jossa matkustajat arvioivat yli 200 lentoyhtiötä ympäri maailmaa. Vuonna 2015 The International Council on Clean Transportation (ICCT) arvioi Norwegianin polttoainetehokkaimmaksi ja ympäristöystävällisimmäksi lentoyhtiöksi Atlantin ylittävillä lennoilla. Lisätietoja osoitteesta www.norwegian.com

Seuraa meitä YouTubessa
Seuraa meitä Facebookissa

Yhteyshenkilö/-t

Andreas Hjørnholm

Andreas Hjørnholm

Lehdistön yhteyshenkilö Kommunikationschef / Head of Communications +45 2657 0767
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Liittyvä sisältö

Norwegian

Norwegian perustettiin vuonna 1993, mutta halpalentoyhtiötoiminnan se aloitti Boeing 737 -kalustolla vuonna 2002. Niistä päivistä lähtien meidän missiomme on ollut tarjota kohtuuhintaisia matkoja kaikille ja mahdollistaa viisaat valinnat, eli hyvän rahanvastineen sekä runsaan valinnanvaran.

Skytrax on valinnut Norwegianin Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi kuutena vuonna peräkkäin. Lisäksi yhtiön kanta-asiakasohjelma, Norwegian Reward, on valittu Freddie Awardsissa parhaaksi kanta-asiakasohjelmaksi Euroopassa/Afrikassa neljänä vuotena peräkkäin. Norwegianin tuotteet, palvelut ja innovaatiot ovat voittaneet yli 55 palkintoa vuodesta 2012 lähtien.

Vuonna 2019 Norwegian oli ensimmäinen lentoyhtiö, joka allekirjoitti YK:n ilmasto-ohjelman, ja yhtiö sitoutui siten tulemaan ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Norwegian operoi lyhyen matkan reittejä Pohjoismaissa sekä tärkeimpiin Euroopan kohteisiin – tarjoten erinomaista laatua kohtuuhinnoilla.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden