Ohita
Norwegian raportoi vahvasta tuloksesta vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä

Tiedote -

Norwegian raportoi vahvasta tuloksesta vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä

Norwegianin liikevoitto (EBIT) oli 651 miljoonaa Norjan kruunua toisella vuosineljänneksellä. Siihen vaikutti vahva toiminnallinen suorituskyky kesän kiireisen matkailukauden alussa. Lisäksi Norwegianin ja Strawberryn uusi kanta-asiakasyhtiö ilmoitti tänään, että Avida on valittu yhtiön pääasialliseksi rahoituskumppaniksi. Yhdessä Norwegianin hiljattain julkistaman Widerøen ostosopimuksen kanssa nämä uudet kumppanuudet mahdollistavat entistäkin paremman ja saumattomamman matkustuskokemuksen tarjoamisen.

Norwegianin vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen liikevoitto (EBIT) oli 651 miljoonaa Norjan kruunua. Tulos ennen veroja (EBT) oli 538 miljoonaa Norjan kruunua. Likviditeetti parani 9,3 miljardiin Norjan kruunuun. Norwegianin laivastossa oli vuosineljänneksen lopussa 81 lentokonetta.

Korkea käyttöaste ja toiminnallinen erinomaisuus
Norwegianilla oli toisella vuosineljänneksellä 5,6 miljoonaa matkustajaa, kun toisella vuosineljänneksellä vuonna 2022 yhtiöllä oli 5,0 miljoonaa matkustajaa. Kapasiteetti (ASK) oli 8,7 miljardia istuinkilometriä ja myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli 7,3 miljardia istuinkilometriä. Kapasiteetti nousi 44 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, kun Norwegian lisäsi kapasiteettiaan ennen kesän kiireistä matkailukautta. Vuosineljänneksen käyttöaste nousi 84,4 prosenttiin viime vuoden saman ajanjakson 81,2 prosentista.

– Vuosineljännes osoitti kykymme lisätä kapasiteettia ja saavuttaa erinomainen toiminnallinen suorituskyky, jolla nousemme yhdeksi Euroopan parhaista lentoyhtiöistä. Näiden tulosten saavuttaminen on ollut mahdollista sen ansiosta, että yli 4 700 kollegaamme ovat työskennelleet väsymättä varmistaakseen, että matkustajamme saapuvat määränpäähänsä mahdollisimman sujuvasti. Koska lennämme yksinomaan omilla koneilla ja lentohenkilöstöllä, voimme tarjota “Norwegian-kokemuksen” kaikille asiakkaillemme. Saumaton asiakaskokemuksemme on tehnyt meistä yhden pidetyimmistä lentoyhtiöistä Pohjoismaissa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Täsmällisyys, aikataulussa lähteneiden lentojen osuus, nousi toisella vuosineljänneksellä 81,5 prosenttiin viime vuoden saman ajanjakson 78,8 prosentista. Toteutuneiden lentojen osuus oli 99,5 prosenttia. Maailmanlaajuinen ilmailualan konsulttiyhtiö Cirium nimesi Norwegianin Euroopan täsmällisimmäksi lentoyhtiöksi toukokuussa. Myös huhti-, kesä- ja heinäkuussa Norwegianin oli eurooppalaisten lentoyhtiöiden kärkikolmikossa.

– Kesäkausi 2023 tulee olemaan yksi parhaista Norwegianin historiassa. Olen iloinen, että tuleva varaustilanne jatkuu vahvana, kun liikematkustajat palaavat ja toiset suunnittelevat syyslomiaan, sanoo Karlsen.

Kestävä kasvu merkittävillä yhteistyökumppanuuksilla
Huhtikuussa Norwegian kertoi strategisesta kumppanuudesta Norsk e-Fuelin kanssa maailman ensimmäisen täysimittaisen sähköpolttoainelaitoksen rakentamiseksi Mosjøeniin Norjaan. Laitoksessa tuotetaan kestäviä lentopolttoaineita (SAF). Kumppanuuden arvioidaan turvaavan noin 20 prosenttia Norwegianin SAF:n kokonaiskysynnästä vuoteen 2030 saakka. Lisäksi Norwegian sijoittaa yli 50 miljoonaa Norjan kruunua yrityksen vähemmistöosuuteen.

Kesäkuussa Norwegian julkisti uuden kumppanuuden Strawberryn, aiemmin Nordic Choice Hotels, kanssa yhteisen kanta-asiakasyhtiön perustamiseksi. Yhtiö tarjoaa yhteisen ekosysteemin kanta-asiakasohjelmille. Kanta-asiakasyhtiö saavutti tänään seuraavan merkkipaalunsa, kun se ilmoitti, että KKR:n omistamasta Avida Finans AB:stä tulee yhtiön ensisijainen rahoituskumppani, joka kehittää seuraavan sukupolven rahoituspalveluja yli 7 miljoonalle jäsenelle. Kun tietyt ehdot ja viranomaishyväksynnät ovat täyttyneet, Norwegian ja Strawberry tulevat omistamaan yhtä paljon uudesta kanta-asiakasyhtiöstä samalla, kun Avida hankkii lähes 2 prosentin omistusosuuden. Norwegian odottaa kirjaavansa tähän liittyvän kertaluonteisen noin 800 miljoonan Norjan kruunun voiton, kun sopimus saadaan päätökseen arviolta neljännellä vuosineljänneksellä vuonna 2023.

Lisäksi Norwegian voitti hiljattain lentosopimuksen yksinoikeudella Norjan puolustusvoimien kanssa. Tämä on niin ikään osoitus yhtiön houkuttelevasta tarjonnasta. Norwegian sai sopimuksen muun muassa sillä perusteella, että yhtiö on toteuttanut konkreettisia toimia päästöjen vähentämiseksi ja yhtiö kykenee vastaamaan puolustusvoimien korkeisiin standardeihin kestävämpien ratkaisujen tarjoamiseksi.

Widerøe ja Norwegian tuovat paremman asiakastarjonnan
Heinäkuussa Norwegian kertoi, että se on tehnyt sopimuksen norjalaisen lentoyhtiön, Widerøen, ostosta 1 125 miljoonalla Norjan kruunulla, jos tietyt kaupan ehdot täyttyvät. Kaupan myötä syntyy entistä parempi asiakastarjonta paremmilla yhteyksillä ja saumattomalla matkustuskokemuksella. Lisäksi kauppa tuo omistajille lisäarvoa, kun toisiaan täydentävät reittiverkostot yhdistyvät ja syntyy merkittäviä toiminnallisia synergiaetuja. Kaupan, jonka toteutumisen edellytyksenä on Norjan kilpailuviranomaisten hyväksyntä, odotetaan toteutuvan vuoden 2023 neljännen vuosineljänneksen loppuun mennessä.

Norwegianin asiakkaat arvostavat yhtiön vahvaa toiminnallista suorituskykyä sekä houkuttelevaa ja kasvavaa reittiverkostoa. Widerøen osto ja kanta-asiakasohjelmien yhteisen ekosysteemin kehittäminen yhdessä kiinnostavien kumppanien kanssa varmistavat entisestään, että Norwegianin asema vahvistuu edelleen Pohjoismaissa.

Pääomarakenne
Norwegianin hallituksen tärkein prioriteetti on varmistaa, että yhtiöllä on käyttötarkoitukseen sopiva pääomarakenne. Norwegian on uudelleenjärjestelyn jälkeen tehnyt menestyksekkään muutoksen, ja se on tänä päivänä vahva yritys, joka on sopeutumiskykyinen jatkuvasti muuttuvilla markkinoilla. Hallitus on käynnistänyt prosessin, jolla varmistetaan, että yhtiön pääomarakenne vastaa tätä. Prosessin tarkoituksena on myös mahdollistaa mahdollinen osingonjako. Osana prosessia on sovittu osto-option käyttämisestä NAS13-joukkovelkakirjalainan lunastamiseksi.

Aiheet


Norwegian on yksi Pohjoismaiden suurimmista lentoyhtiöistä ja yksi Euroopan johtavista halpalentoyhtiöistä, jolla on noin 4 500 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja eurooppalaisten kohteiden välillä.

Yli 300 miljoonaa matkustajaa on lentänyt Norwegianilla vuodesta 2002 lähtien, jolloin yhtiö perustettiin. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on aina ollut edullisten lentolippujen ja suuremman valinnanvapauden tarjoaminen matkan aikana.

Norwegian haluaa olla ilmailun vihreän siirtymän liikkeellepaneva voima. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia viimeistään vuonna 2030. Päästäkseen tavoitteeseensa yhtiö uusii lentolaivastoa, edistää uusiutuvia lentopolttoaineita, vähentää ja kierrättää jätteitä sekä käyttää sää- ja tuulitietoja tehokkaampiin lentoihin, jotka vähentävät polttoaineen kulutusta. Norwegian haluaa olla kestävin valinta matkustajille.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.

Yhteyshenkilöt

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46709890518
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian-konserni on Pohjoismaiden johtava ilmailualan yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Fornebussa Oslon ulkopuolella. Yhtiöllä on yli 8 200 työntekijää ja se omistaa kaksi merkittävää lentoyhtiötä Pohjoismaissa, jotka ovat Norwegian Air Shuttle ja Widerøe’s Flyveselskap. Norwegian osti Widerøen vuonna 2024. Tavoitteena on helpottaa saumatonta lentomatkustamista molempien lentoyhtiöiden verkostoissa.

Norwegian Air Shuttle on suurin norjalainen lentoyhtiö, jolla on noin 4 700 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja tärkeimpien eurooppalaisten kohteiden välillä. Vuonna 2023 Norwegian kuljetti yli 20 miljoonaa matkustajaa ja ylläpiti 87 Boeing 737-800- ja Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen laivastoa.

Widerøe’s Flyveselskap on Norjan vanhin lentoyhtiö ja suurin alueellinen lentoyhtiö Pohjoismaissa. Widerøella on yli 3 500 työntekijää. Pääasiassa Norjan maaseudulla sijaitsevilla lyhyen kiitotien lentoasemilla toimiva Widerøe lentää useita valtion sopimusreittejä (julkisen palvelun velvoitteen reittejä) sen oman kaupallisen lentoverkoston lisäksi. Vuonna 2023 lentoyhtiöllä oli 3,3 miljoonaa matkustajaa ja 49 lentokoneen laivasto, jossa oli 45 Bombardier Dash 8 -konetta ja kolme Embraer E190-E2 -konetta. Widerøe Ground Handling tarjoaa maahuolintapalveluja 41 lentoasemalla Norjassa.

Norwegian-konsernin keskeinen painopistealue on kestävyys ja yhtiö on sitoutunut vähentämään merkittävästi toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Lukuisista aloitteista merkittävin on investointi fossiilivapaan lentopolttoaineen (SAF) tuotantoon ja käyttöön. Norwegian pyrkii olemaan kestävä valinta matkustajilleen. Yhtiö osallistuu aktiivisesti ilmailualan muutokseen.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden