Open skies
Seuraa Norwegian

Norwegian täyttää 10 vuotta – juhlat UNICEFin hyväksi

Lehdistötiedote   •   Elo 30, 2012 11:56 EEST

Norwegian juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan halpalentoyhtiönä 1.9. Oslossa pidettävällä suurkonsertilla, jossa esiintyy Norjan ja Ruotsin ykkösartisteja. Robynin ja Maria Menan tähdittämän konsertin tuoton Norwegian lahjoittaa yhteistyökumppanilleen UNICEFille. Tapahtumassa on luvassa myös yllätyksiä ja parhaat palat Norwegianin mielenkiintoisesta historiasta.

– Toivomme, että Oslon Telenor Arena täyttyy ääriään myöten. Tavoitteena on kerätä yhteistyökumppanillemme UNICEFille ainakin miljoonan Norjan kruunun potti, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos. Norwegian on tukenut UNICEFin toimintaa jo vuodesta 2007 alkaen.

Robynin ja Maria Menan ohella lavalle nousee useaan otteeseen vuoden artistiksi Norjassa valittu Jarle Bernhoft ja muita norjalaisten suursuosikkeja kuten Bertine Zetlitz ja Vinnie.

Parakkikonttorista pörssiin

Kun Norwegian aloitti toimintansa, se hoiti Braathens-lentoyhtiön syöttöliikennettä. Pääkonttorina oli pieni rakennusparakki. Edullisia lentoja tarjoava yhtiö lensi Fokker F-50 -koneilla pitkin Norjan länsirannikkoa. Tänä vuonna Norwegian juhlii kymmenvuotista taivaltaan halpalentoyhtiönä, joka alkoi vuona 2002, kun yhtiö aloitti kotimaan lentotoiminnan Norjassa. Tänä päivänä Norwegian lennättää matkustajia 95 kohteeseen ja operoi 238:aa reittiä noin 2 500 hengen ja 65 lentokoneen voimin.

Liikemies ja ex-hävittäjälentäjä Kjosin ideoimasta Norwegianista on muutamassa vuodessa kasvanut Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö, joka vuonna 2011 lennätti 16 miljoonaa matkustajaa. Toimintakonseptiltaan Norwegian on perinteisen ja halpalentoyhtiön välimaastossa. Se tarjoaa edullisia lentoja, pitää kiinni palveluiden laadusta sekä koneiden ajanmukaisuudesta ja operoi pääkentiltä.

Norwegianin etuina lentoyhtiöiden kovassa kilpailutilanteessa ovat modernin lentokaluston ansiosta pienemmät polttoainekulut, tehokas toiminta ja kevyt organisaatiorakenne.

Kansallissankareita ja Dreamlinereita

Tällä hetkellä Norwegian lentää kahdella konetyypillä: Boeing 737-800 -mallia käytetään kaikilla reiteillä, mutta pitkän kantomatkan ja tehokkuuden ansiosta se sopii erityisesti vilkkaasti liikennöidyille reiteille ja pidemmille välimatkoille. Toinen konetyyppi, Boeing 737-300, lentää lyhyitä ja keskipitkiä matkoja.

Tammikuussa Norwegian ilmoitti 222 uuden lentokoneen ostosta. Airbusin ja Boeingin kanssa tehty sopimus kattaa muun muassa sata uutta Boeing 737 MAX8 -konetta ja 22 Next Generation 737-800 -konetta. Lisäksi yhtiö on ilmoittanut kolmen Boeing 787-8 Dreamliner -koneen ostosta ja viiden vuokraamisesta vuoteen 2015 mennessä.

– Dreamliner vähentää yrityksen kuluja merkittävästi ja mahdollistaa sen, että tarjoamme lentoja edullisin hinnoin. Dreamliner on myös markkinoiden ympäristöystävällisin vaihtoehto. Samantyyppisiin koneisiin verrattuna sen päästöt ovat 20 prosenttia pienemmät, sanoo Kjos.

Norwegianin koneet ovat yhtiön näköisiä. Pohjoismaista perintöä korostavat myös yhtiön koneidensa peräsimiin maalauttamat kansallissankarit, joiden joukosta löytyy niin ruotsalaisia, norjalaisia kuin suomalaisiakin suurmiehiä ja -naisia. Maaliskuussa 2012 Norwegian esitteli ensimmäisen suomalaissankarinsa, J.L. Runebergin.

Valitut palat Norwegianin taipaleelta

1993: Norwegian perustetaan. Se toimii yhteistyössä Braathensin kanssa hoitaen tämän syöttöliikennettä

2002: Yhteistyö Braathensin kanssa päättyy SAS:n ostettua tämän. Norwegian aloittaa kotimaan lennot Norjassa.

2003: Yhtiö listautuu Oslon pörssiin. Osakkeita myydään yli 250 miljoonalla Norjan kruunulla.

2005: Ensimmäinen voitokas vuosi.

2006: Perustaa tukikohdan Puolan Varsovaan.

2007: Tilaa 42 energiatehokasta ja ympäristölle entistä ystävällisempää Boeing 737-800 -konetta.

2007: Ostaa FlyNordicin Finnairilta.

2008: Perustaa tukikohdat Kööpenhaminaan ja Ryggeen, Norjaan.

2009: Julkistaa parhaan tähänastisen vuotensa ja kasvattaa matkustajamääräänsä 18 prosenttia. Ottaa vastaan ensimmäisen huipputeknologiaa edustavan Boeing 737-800- koneen.

2010: Tulee Suomeen aloittamalla suorat lennot Helsingistä Tukholmaan ja Osloon.

2011: Perustaa tukikohdan Helsinki-Vantaalle. Tarjoaa ensimmäisenä lentoyhtiönä Euroopassa matkustajilleen langattoman laajakaistayhteyden.

2012: Lentää Suomessa Helsinki-Vantaalta 17 ulkomaan kohteeseen ja Vaasasta Tukholmaan. Kotimaan lentoja neljällä reitillä Ouluun, Rovaniemelle, Kittilään ja Ivaloon. Tilaa Boeingilta ja Airbusilta yhteensä 222 uutta lentokonetta Euroopan kaikkien aikojen suurimmassa konekaupassa.

Lisätietoja:

Åsa Larsson, Communications Manager, gsm: +46 735 22 22 42

Jukka Aarnio, mediayhteyshenkilö, Suomi, puh. +35 89 315 854 48

Norwegian Air Shuttle ASA, jota markkinoidaan tuotemerkillä "Norwegian", on Norjan pörssissä noteerattu low-cost lentoyhtiö. Se on Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö ja Euroopan neljänneksi suurin low-cost lentoyhtiö. Alhaisilla hinnoillaan ja asiakasystävällisillä ratkaisuillaan Norwegian on kasvattanut matkustajamääriään voimakkaasti viime vuosina. Se tarjoaa noin 261 reittiä 100 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä. Vuonna 2011 Norwegian kuljetti lähes 16 miljoonaa matkustajaa. Sen henkilöstömäärä on 2500 ja konekanta koostuu 59 lentokoneesta. Yhtiölle toimitetaan vuosina 2008–2014 73 uutta Boeing 737-800W -konetta, minkä jälkeen Norwegianin kalusto on kaupallisen lentoliikenteen uudenaikaisin, tehokkain ja ympäristöystävällisin. Lisätietoja osoitteesta www.norwegian.com