Open skies
Seuraa Norwegian

Norwegianin kapasiteetti kasvoi merkittävästi ja käyttöaste oli ennätyskorkea toisella vuosineljänneksellä

Lehdistötiedote   •   Heinä 17, 2014 10:41 EEST

Norwegian (NAS) julkisti tänään vuoden 2014 toisen vuosineljänneksen nettotuloksekseen 128 miljoonaa Norjan kruunua. Toiselle vuosineljännekselle oli tyypillistä voimakas kasvu ja ennätyskorkea käyttöaste. Tulokseen vaikutti kertaluonteisesti heikko Norjan kruunu ja korkea öljyn hinta. Ammattiliitto Paratin lakko aiemmin tänä vuonna aiheutti Norwegianille 100 miljoonan Norjan kruunun tulojen menetyksen.

Toisen vuosineljänneksen luvut ilmentävät myös Norwegianin kasvustrategiaa ja yhtiön tavoitetta täyttä koneet myös uuden kapasiteetin osalta. Huolimatta merkittävistä kaukolentotoiminnan aloituskustannuksista ja heikon Norjan kruunun aiheuttamista korkeammista kustannuksista kustannukset tarjotulta henkilökilometriltä (CASK) laskivat. Tämä vahvistaa Norwegianin kilpailuetua entisestään. Viime vuoden aikana Norwegian on tuonut seitsemän Dreamlineria kaukoreiteilleen.

Toisen vuosineljänneksen liikevaihto oli yli 5 miljardia Norjan kruunua, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Tulos ennen veroja (EBT) oli -137 miljoonaa Norjan kruunua. Vuosineljänneksellä 6,4 miljoonaa matkustajaa valitsi lentoyhtiökseen Norwegianin. Se on lähes 900 000 matkustajaa ja 16 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Kysyttyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli merkittävästi korkeampi, 46 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että Norwegianin asiakkaat lentävät keskimäärin merkittävästi pidemmälle kuin vuotta aiemmin.

Ennätyskorkea käyttöaste
Norwegianin tarjottujen henkilökilometrien määrä (ASK) nousi merkittävästi ja oli 41 prosenttia. Kasvu on luonnollisesti voimakkainta uusilla markkinoilla. Huolimatta vahvasta kapasiteetin kasvusta yhtiön koneet täyttyvät. Käyttöaste toisella vuosineljänneksellä oli 80 prosenttia, kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin vastaavalla vuosineljänneksellä viime vuonna ja samalla ennätyskorkea toiselle vuosineljännekselle.

– Tällä vuosineljänneksellä näemme selkeästi yhtiön strategian mukaisten tulosten toteutumisen. Viimeisen vuoden aikana olemme käynnistäneet kaukolentotoimintaamme ja avanneet useita uusia tukikohtia Euroopassa. Yli puolet 417 reitistämme lennetään tällä hetkellä Norjan ulkopuolelta, mikä ilmentää merkittävää kansainvälistä laajentumistamme viimeisen vuoden aikana. Samalla olemme onnistuneet leikkaamaan kustannuksia, mikä on olennaisen tärkeää ilmailualan kaltaisella kilpailulla ja maailmanlaajuisella toimialalla. Meillä on toki ollut merkittäviä kertaluonteisia kustannuksia. Sekä kaluston vuokrakustannukset että ammattiliitto Paratin lakko ovat vaikuttaneet tulokseen merkittävästi. Kilpailutilanne on myös kova erityisesti Skandinaviassa, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos.

Norwegian valittiin maailman kolmanneksi parhaaksi
Matkustajien arvioihin perustuva SkyTrax World Airline Awards palkitsi Norwegianin hiljattain jo toisena vuonna peräkkäin Europe’s best low-cost carrier -tunnustuksella. World’s best low-cost carrier -sarjassa Norwegian tuli kolmanneksi ja sen edellä olivat vain AirAsia ja AirAsia X. Skytrax on ilmailualan arvostetuin tunnustus.

– Paras todiste asiakastyytyväisyydestä on se tosiasia, että yhä useampi asiakas päättää lentää Norwegianilla, sanoo Bjørn Kjos.

Lisätietoja oheisessa pdf-tiedostossa.

Yhteystiedot:
Frode Foss, CFO, puhelin +47 91 63 16 45
Anne-Sissel Skånvik, Chief Communications Officer, puhelin +47 97 55 43 44

Norwegian on Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö ja Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö. Yhtiö operoi 416 reittiä 126 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, USAssa ja Thaimaassa. Yli 20 miljoonaa matkustajaa lentää vuosittain Norwegianilla, joka työllistää noin 4 500 henkilöä. Norwegianin laivastossa on 96 lentokonetta, jotka ovat keskimäärin noin 4,8 vuotta vanhoja. Yhtiö ottaa jatkuvasti käyttöön uusia ja aiempaa ympäristöystävällisempiä koneita. Vuonna 2013 Norwegian palkittiin Euroopan parhaana halpalentoyhtiönä arvostetulla SkyTrax World Airline Awards -palkinnolla. Norwegian on perustettu vuonna 1993 ja se on listattu Oslon pörssissä.

Lisätietoja osoitteesta www.norwegian.com
Seuraa meitä YouTubessa
Seuraa meitä Facebookissa


Liitetiedostot

PDF-tiedosto