Open skies
Seuraa Norwegian

Norwegianin matkustajamäärä ja käyttöaste vahvassa kasvussa ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Lehdistötiedote   •   Touko 07, 2014 12:22 EEST

Norwegian julkisti tänään vuoden 2014 ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen. Tulos ennen veroja (EBT) oli -813 miljoonaa Norjan kruunua. Kausiluonteisesti heikosta vuosineljänneksestä huolimatta matkustajamäärän kasvu on voimakasta ja käyttöaste korkea. Ensimmäisen vuosineljänneksen tulosta heikensivät kaukolentotoimintaan vuokratun kaluston (wet-lease) lisäkustannukset ja heikko Norjan kruunu.

Norwegianin ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 3,55 miljardia Norjan kruunua, mikä on 22 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Yhtiö kuljetti 4,9 miljoonaa matkustajaa, joka vastaa 24 prosentin kasvua. Kysyttyjen henkilökilometrien määrä (RPK) kasvoi 50 prosenttia, mikä tarkoittaa, että Norwegianin asiakkaat lensivät huomattavasti pidemmälle kuin vuotta aiemmin.

Myös tarjottujen henkilökilometrien määrän (ASK) kasvu oli vahvaa, kasvua 48 prosenttia. Ensimmäisen vuosineljänneksen käyttöaste oli 77 prosenttia eli prosenttiyksikkö korkeampi kuin vuotta aikaisemman samana ajankohtana. Jaksotetuista kertaluontoisista kuluista ja Norjan heikosta valuutasta johtuen kustannukset tarjotulta henkilökilometriltä (CASK) laskivat 9 prosenttia ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
 
Kaukolentotoimintaan liittyvät lisäkustannukset olivat 78 miljoonaa Norjan kruunua ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä pitää sisällään kaluston ja henkilöstön vuokrasta (wet lease) syntyneet kustannukset, polttoaineen lisäkustannukset samoin kuin matkustajille tarjotusta majoituksesta, ruuasta ja juomista syntyneet kustannukset kaukolentotoimintaan liittyneiden teknisten ja toiminnallisten ongelmien yhteydessä.

Ensimmäisellä neljänneksellä Norwegian otti vastaan viisi uutta Boeing 737-800 -konetta ja yhden Boeing 787-8 Dreamlinerin. Tänään julkistetun mukaisesti Norwegian on ilmoittanut kolmen uuden 787-9 Dreamlinerin tilaamisesta. Norwegianilla on tällä hetkellä laivastossaan viisi Dreamlineria ja lisäksi 12 Dreamlineria on tilauksessa. Katso erillinen tiedote uusista tilauksista.

– Perinteisesti ensimmäinen vuosineljännes on heikko. Lisäksi lukuihin on vaikuttanut merkittävästi heikko Norjan kruunu suhteessa dollariin ja euroon. Myös kaluston vuokrauksesta aiheutuneet kustannukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti vuosineljänneksen tulokseen. Positiivista on se, että matkustajamäärän kasvu on voimakasta ja käyttöaste jatkaa kasvuaan yhtiön tuotannon vahvasta kasvusta huolimatta. Kova kilpailu erityisesti Norjassa vaikuttaa hintoihin, mutta Norwegian on koko ajan paremmin ja paremmin valmistautunut tähän kilpailuun, sanoo toimitusjohtaja Bjørn Kjos.

Lisätietoja oheisessa pdf-tiedostossa.

Yhteystiedot:
Anne-Sissel Skånvik, Chief Communications Officer, puhelin +47 97 55 43 44
Frode Foss, CFO, puhelin +47 91 63 16 45


Norwegian on Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö ja Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö. Yhtiö operoi 416 reittiä 126 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, USAssa ja Thaimaassa. Yli 20 miljoonaa matkustajaa lentää vuosittain Norwegianilla, joka työllistää noin 3 500 henkilöä. Norwegianin laivastossa on 93 lentokonetta, jotka ovat keskimäärin noin 4,8 vuotta vanhoja. Yhtiö ottaa jatkuvasti käyttöön uusia ja aiempaa ympäristöystävällisempiä koneita. Vuonna 2013 Norwegian palkittiin Euroopan parhaana halpalentoyhtiönä arvostetulla SkyTrax World Airline Awards -palkinnolla. Norwegian on perustettu vuonna 1993 ja se on listattu Oslon pörssissä.

Lisätietoja osoitteesta www.norwegian.com
Seuraa meitä YouTubessa
Seuraa meitä Facebookissa


Liitetiedostot

PDF-tiedosto