Ohita
Norwegianin taloudellinen käänne: tulot kasvoivat ja kustannukset alenivat toisella vuosineljänneksellä

Tiedote -

Norwegianin taloudellinen käänne: tulot kasvoivat ja kustannukset alenivat toisella vuosineljänneksellä

Norwegianin toiselle vuosineljännekselle oli tyypillistä aiempaa alhaisemmat kustannukset ja kasvaneet tuotot – täysin yhtiön strategian mukaisesti. Kasvun hidastumisesta ja Boeing 737 MAX -koneiden ongelmista huolimatta Norwegianin toisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen käyttökate oli ennätyskorkea 2,3 miljardia Norjan kruunua.

Vertailukelpoinen käyttökate (EBITDAR pl. muut tappiot/voitot) kaksinkertaistui viime vuoteen verrattuna ja se oli yli 2,3 miljardia Norjan kruunua, mikä on yhtiön historian kaikkien aikojen korkein toisella vuosineljänneksellä. Yksikkötuotto (RASK) nousi 13 prosentilla ja tuotto matkustajakilometriä kohden (yield) nousi 11 prosentilla. Toisen vuosineljänneksen liikevaihto nousi 19 prosentilla yli 12 miljardiin Norjan kruunuun pääasiassa yhtiön kaukoreittien ansiosta.

Lähes 10 miljoonaa matkustajaa lensi Norwegianilla toisella vuosineljänneksellä, mikä on yhtä monta matkustajaa kuin samalla vuosineljänneksellä vuonna 2018. Käyttöaste oli 88 prosenttia, nousua 1,2 prosenttiyksikköä viime vuodesta.Norwegian on muuttanut strategiansa kasvusta kannattavuuteen eri toimenpiteiden avulla, kuten reittiverkoston optimoinnilla ja laajalla kustannussäästöohjelmalla.

Tarjottujen henkilökilometrien määrä (ASK) kasvoi vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä kuusi prosenttia, kun kasvu vuoden 2018 toisella vuosineljänneksellä oli huipussaan 48 prosentissa. Yhtiön sisäinen kustannussäästöohjelma #Focus2019 jatkuu täydellä teholla ja toisella vuosineljänneksellä saavutettiin 554 miljoonan Norjan kruunun kustannussäästöt. Yhtiö on siten saavuttanut tavoitteen, jonka mukaan kuluja on vähennetty yli yhdellä miljardilla Norjan kruunulla tähän mennessä tänä vuonna.

– Norwegianin toisen vuosineljänneksen tulos osoittaa, että etenemme strategiamme mukaisesti kasvusta kannattavuuteen. Vaikutuspiirimme ulkopuolella olevista operatiivisista haasteista huolimatta, kuten ongelmat 737 MAX -koneiden kanssa, olemme saavuttaneet Norwegianin historian korkeimman vertailukelpoisen käyttökatteen toisella vuosineljänneksellä. Olen myös tyytyväinen tulevien kuukausien varaustilanteeseen, erityisesti kaukolennoilla, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Bjørn Kjos.

Norwegian otti toisella vuosineljänneksellä laivastossaan käyttöön neljä uutta Boeing 787 Dreamlineria. Norwegianin lentolaivaston keski-ikä on vain 3,8 vuotta, mikä tekee siitä yhden polttoainetehokkaimmista ja nykyaikaisimmista lentolaivastoista maailmassa.

MAX-lentokoneita koskeva päivitys
Maaliskuussa Norwegian keskeytti tilapäisesti operoinnin kaikilla 18 Boeing 737 8 -lentokoneellaan. Yhtiö on yhdistänyt lentoja ja tarjonnut matkustajille vaihtoehtoisia lähtöjä Norwegianin omassa reittiverkostossa, millä on vähennetty tilanteen vaikutuksia matkustajiin parhaalla mahdollisella tavalla. Yhtiö jatkaa työtä, jotta matkustajiin kohdistuvat vaikutukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi ja tarjoaa lentoja myös vuokrakoneilla.

Tilanne 737 MAX -koneiden kanssa on vaikuttanut negatiivisesti yhtiön operatiiviseen toimintaan, kysyntään ja kustannuksiin. Norwegian ennakoi, että kustannukset kohoavat 700 miljoonaan Norjan kruunuun vuonna 2019.

Uusia tunnustuksia toisella vuosineljänneksellä
Norwegian on vastaanottanut useita palkintoja ja tunnustuksia toisella vuosineljänneksellä. Näitä ovat:

Maailman paras halpalentoyhtiö kaukolennoilla – World’s Best Low-Cost Long-Haul Airline – kesäkuussa Skytrax World Airline Awardsissa viidentenä vuonna peräkkäin.

Euroopan paras halpalentoyhtiö – Europe's Leading Low-Cost Airline – kesäkuussa World Travel Awardsissa viidentenä vuonna peräkkäin.

Norwegian Reward, Norwegianin palkittu kanta-asiakasohjelma, nimettiin vuoden kanta-asiakasohjelmaksi Euroopassa ja Afrikassa – Program of the Year Europe & Africa – huhtikuussa Freddie Awardsissa kolmantena vuonna peräkkäin.

Paras halpalentoyhtiö Euroopassa – Best Low-Cost Carrier in Europe –huhtikuussa Passenger Choice Awardsissä.

Lisätietoja liitteenä olevasta pdf-dokumentista.

Lisätietoja:
press@norwegian.com

Aiheet

Kategoriat


Norwegian on maailman viidenneksi suurin halpalentoyhtiö, jonka palveluksessa työskentelee yli 11 000 henkilöä. Yhtiö liikennöi yli 500 reittiä yli 150 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Aasiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Etelä-Amerikassa ja Karibialla. Norwegianin laivastossa on noin 170 lentokonetta. Yhtiön lentolaivasto on yksi maailman nuorimmista ja sen keski-ikä on 3,8 vuotta. Vuonna 2018 yli 37 miljoonaa matkustajaa lensi Norwegianilla.

The International Council on Clean Transportation (ICCT) on nimennyt Norwegianin lentoyhtiöksi, joka lentää polttoainetehokkaimmin Atlantin ylittävillä lennoilla.

Norwegian on valittu maailman parhaaksi kaukolentoja lentäväksi halpalentoyhtiöksi kolmena viime vuonna peräkkäin ja kuutena viime vuonna peräkkäin Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi arvostetussa SkyTrax World Airline Awards -äänestyksessä.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.

Yhteyshenkilöt

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46709890518
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian-konserni on Pohjoismaiden johtava ilmailualan yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Fornebussa Oslon ulkopuolella. Yhtiöllä on yli 8 200 työntekijää ja se omistaa kaksi merkittävää lentoyhtiötä Pohjoismaissa, jotka ovat Norwegian Air Shuttle ja Widerøe’s Flyveselskap. Norwegian osti Widerøen vuonna 2024. Tavoitteena on helpottaa saumatonta lentomatkustamista molempien lentoyhtiöiden verkostoissa.

Norwegian Air Shuttle on suurin norjalainen lentoyhtiö, jolla on noin 4 700 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja tärkeimpien eurooppalaisten kohteiden välillä. Vuonna 2023 Norwegian kuljetti yli 20 miljoonaa matkustajaa ja ylläpiti 87 Boeing 737-800- ja Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen laivastoa.

Widerøe’s Flyveselskap on Norjan vanhin lentoyhtiö ja suurin alueellinen lentoyhtiö Pohjoismaissa. Widerøella on yli 3 500 työntekijää. Pääasiassa Norjan maaseudulla sijaitsevilla lyhyen kiitotien lentoasemilla toimiva Widerøe lentää useita valtion sopimusreittejä (julkisen palvelun velvoitteen reittejä) sen oman kaupallisen lentoverkoston lisäksi. Vuonna 2023 lentoyhtiöllä oli 3,3 miljoonaa matkustajaa ja 49 lentokoneen laivasto, jossa oli 45 Bombardier Dash 8 -konetta ja kolme Embraer E190-E2 -konetta. Widerøe Ground Handling tarjoaa maahuolintapalveluja 41 lentoasemalla Norjassa.

Norwegian-konsernin keskeinen painopistealue on kestävyys ja yhtiö on sitoutunut vähentämään merkittävästi toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Lukuisista aloitteista merkittävin on investointi fossiilivapaan lentopolttoaineen (SAF) tuotantoon ja käyttöön. Norwegian pyrkii olemaan kestävä valinta matkustajilleen. Yhtiö osallistuu aktiivisesti ilmailualan muutokseen.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden