Ohita
Norwegianin tulos parani merkittävästi ja kustannukset laskivat vuonna 2019

Tiedote -

Norwegianin tulos parani merkittävästi ja kustannukset laskivat vuonna 2019

Norwegianin koko vuoden 2019 tulos ja neljännen vuosineljänneksen tulos osoittavat, että yhtiön yksikkötuotot kasvoivat yhdeksän kuukautta peräkkäin. Tehostaakseen toimintaansa yhtiö on lopettanut kannattamattomia reittejä Pohjoismaiden ulkopuolella ja sulkenut tukikohtia. Täsmällisyys on parantunut merkittävästi viimeisten kuuden vuosineljänneksen aikana. Vuoden 2019 neljännellä vuosineljänneksellä täsmällisyys parani 3,1 prosenttiyksikköä 82,6 prosenttiin.

Boeing 737 MAX -koneisiin ja yhtiön Dreamliner-koneiden Rolls Royce -moottoreihin liittyvät haasteet vaikuttivat lukuihin negatiivisesti. Vuoden 2019 tulos oli tappiolla 1,6 miljardia Norjan kruunua kun taas operatiivinen käyttökate ennen omistamiseen liittyviä kustannuksia (EBITDAR) kaksinkertaistui 6,5 miljardiin Norjan kruunuun.

Vuoden 2019 aikana Norwegian on vienyt läpi useita toimia kannattavuutensa parantamiseksi. Yhtiön sisäinen kustannussäästöohjelma #Focus 2019 onnistui ja koko vuoden aikana yhtiö saavutti 2,3 miljardin Norjan kruunun säästöt, joista neljännen vuosineljänneksen osuus oli 444 miljoonaa Norjan kruunua. Lisäksi yhtiö siirsi lentokonetoimituksia myöhemmäksi, myi lentokoneita, myi Bank Norwegianin osakkeet ja myi kotimaan toiminnot Argentiinassa samoin kuin keräsi uutta pääomaa vahvistaakseen likviditeettiään.

Vuosi 2019 oli haastava toimialalle, jolla on kova kilpailu, ja johon vaikutti maailman talouden epävarmuus. Norwegianille on aiheutunut merkittäviä lisäkustannuksia siitä, että Boeing 737 MAX -koneet ovat seisoneet maassa maaliskuusta 2019 lähtien ja yhtiön Dreamliner-koneiden Rolls Royce -moottoreiden ongelmat ovat jatkuneet. Yhtiö joutui siitä syystä vuokraamaan suurimman osan vuotta korvaavaa lentokalustoa välttääkseen matkustajille aiheutuvia peruutuksia ja myöhästymisiä.

Vuoden 2019 liikevaihto oli 43,5 miljardia Norjan kruunua, nousua kahdeksan prosenttia vuodesta 2018. Nousuun vaikuttivat korkeammat yksikkötuotot ja kasvaneet matkustajakohtaiset tuotot lisäpalveluista. Norwegianin strategisen painopisteen muutos kasvusta kannattavuuteen johti tarjottujen henkilökilometrien (ASK) yhden prosentin kasvuun kun taas yksikkötuotot nousivat seitsemän prosenttia. Käyttöaste oli 86,6 prosenttia. Yli 36 miljoonaa matkustajaa valitsi lentoyhtiökseen Norwegianin vuonna 2019.

Neljännen vuosineljänneksen tulos

Neljännen vuosineljänneksen operatiivinen käyttökate ennen omistamiseen liittyviä kustannuksia (EBITDAR) parani 436 miljoonaan Norjan kruunuun verrattuna vuoden 2018 neljännen vuosineljänneksen 118 miljoonan Norjan kruunun tappioon. Kokonaistuotot olivat 8,9 miljardia Norjan kruunua, laskua seitsemän prosenttia kapasiteetin vähennyksistä ja reittiverkoston optimoinnista johtuen. Tuottojen laskua kompensoivat kuitenkin toiminnan alhaisemmat kustannukset. Neljännellä vuosineljänneksellä tuotanto (ASK) laski 19 prosentilla, mutta 16 prosentin parannus yksikkötuotoissa ja kahdeksan prosenttia korkeammat matkustajakohtaiset tuotot lisäpalveluista tasapainottivat pitkälti kapasitettivähennyksiä. Yli 7,5 miljoonaa asiakasta valitsi neljännellä vuosineljänneksellä lentoyhtiökseen Norwegianin.

– Vuonna 2019 alkoi uusi aikakausi, kun Norwegian muutti strategiakseen siirtyä kasvusta kannattavuuteen. Saavutimme tavoitteemme säästää 2,3 miljardia Norjan kruunua #Focus2019-ohjelman avulla samoin kuin useita talouteen liittyviä myönteisiä merkkipaaluja. Painopiste kannattavuuden saavuttamiseksi jatkuu NEXT-ohjelman avulla, kun rakennamme vahvan, kestävän ja kannattavan liiketoiminnan, josta hyötyvät asiakkaamme, työntekijämme ja osakkeenomistajamme, sanoo Norwegianin talousjohtaja Geir Karlsen.

– Vuonna 2020 tavoite on kääntää haasteet mahdollisuuksiksi. Tarjoamme edelleen asiakkaille laajan valinnanmahdollisuuden, myötävaikutamme kestävämpään ilmailuun sekä kehittämme tuotteitamme ja palveluitamme. Norwegian on muuttanut ihmisten tavan matkustaa. Lentoyhtiönä teemme edelleen kaikkemme, jotta saamme aiempaakin enemmän asiakkaita sekä liike- että vapaa-ajan matkustajista, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

Yhtiö on säästänyt 1,7 miljoonaa CO2-tonnia

Norwegianin uuden ja polttoainetehokkaan lentolaivaston ansioista yhtiö säästi 1,7 miljoonaa CO2-tonnia verrattuna alan keskiarvoon. Samaan aikaan 40 prosenttia kaikista CO2-päästöistä hyvitettiin EU:n päästökauppajärjestelmän kautta. Yhteensä 123 000 asiakasta on hyvittänyt hiilijalanjälkensä käyttämällä joulukuussa 2019 käyttöönotettua Norwegianin ja ilmastoteknologiayhtiö CHOOOSEn tarjoamaa palvelua, joka mahdollistaa matkustajille oman hiilijalanjäljen hyvityksen Norwegianin lentovarauksen yhteydessä.

Lisätietoja liitteenä olevasta pdf-dokumentista.

Lisätietoja:
Charlotte Holmbergh Jacobsson, viestintäpäällikkö, charlotte.holmbergh.jacobsson@norwegian.com
Tarja Valde-Brown, Norwegianin viestinnän edustaja Suomessa, tarja.valde-brown@norwegian.com

Aiheet

Kategoriat


Norwegian on yksi maailman suurimmista halpalentoyhtiöistä, jolla oli yli 36 miljoonaa matkustajaa vuonna 2019. Norwegian liikennöi tällä hetkellä yli 500 reittiä yli 150 kohteessa Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Aasiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Etelä-Amerikassa. Norwegianin laivastossa on noin 170 lentokonetta. Yhtiön lentolaivaston keski-ikä on 4,6 vuotta, mikä tekee siitä yhden nykyaikaisimmista ja polttoainetehokkaimmista lentolaivastoista maailmassa. The International Council on Clean Transportation (ICCT) on nimennyt Norwegianin jo toisen kerran polttoainetehokkaimmaksi ja ympäristöystävällisimmäksi lentoyhtiöksi Atlantin ylittävillä lennoilla.

Viitenä viime vuonna matkustajat ovat äänestäneet Norwegianin maailman parhaaksi halpalentoyhtiöksi kaukolennoilla arvostetussa SkyTrax World Airline Awardsissa. Tämän lisäksi SkyTrax on valinnut Norwegianin Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi jo kuutena vuonna peräkkäin.

Norwegianilla on noin 11 000 työntekijää.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.

Yhteyshenkilöt

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs +46709890518
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian on yksi Pohjoismaiden suurimmista lentoyhtiöistä ja yksi Euroopan johtavista halpalentoyhtiöistä, jolla on noin 4 500 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja eurooppalaisten kohteiden välillä.

Yli 300 miljoonaa matkustajaa on lentänyt Norwegianilla vuodesta 2002 lähtien, jolloin yhtiö perustettiin. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on aina ollut edullisten lentolippujen ja suuremman valinnanvapauden tarjoaminen matkan aikana.

Norwegian haluaa olla ilmailun vihreän siirtymän liikkeellepaneva voima. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia viimeistään vuonna 2030. Päästäkseen tavoitteeseensa yhtiö uusii lentolaivastoa, edistää uusiutuvia lentopolttoaineita, vähentää ja kierrättää jätteitä sekä käyttää sää- ja tuulitietoja tehokkaampiin lentoihin, jotka vähentävät polttoaineen kulutusta. Norwegian haluaa olla kestävin valinta matkustajille.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden