Open skies
Seuraa Norwegian

Norwegianin tulos vuonna 2013: 437 miljoonaa Norjan kruunua

Lehdistötiedote   •   Helmi 13, 2014 12:46 EET

Norwegian (NAS) julkisti tänään viime vuoden neljännen vuosineljänneksen ja koko vuoden 2013 tuloksen. Yhtiön raportoima tulos ennen veroja (EBT) on 437 miljoonaa Norjan kruunua. Yhtiön neljännen vuosineljänneksen tulos oli -283 miljoonaa Norjan kruunua. Vuotta 2013 leimasi matkustajamäärän voimakas kasvu, kansainvälinen laajentuminen sekä kaukolentotoiminnan käynnistämisen aiheuttamat lisäkustannukset.

Vuosi 2013 oli järjestyksessään seitsemäs peräkkäinen voitollinen vuosi Norwegianille. Tulos ennen veroja (EBT) oli 437 miljoonaa Norjan kruunua, kun se vuonna 2012 oli 623 miljoonaa Norjan kruunua. Vuoden 2013 liikevaihto nousi 15,6 miljardiin Norjan kruunuun, mikä on 21 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Tarjotut henkilökilometrit (ASK) nousivat 32 prosentilla vuonna 2013. Samaan aikaan käyttöaste pysyi vakaana ja korkeana. Norwegian kuljetti 20,7 miljoonaa matkustajaa vuonna 2013, mikä on kolme miljoonaa matkustajaa enemmän kuin vuonna 2012. Samaan aikaan yhtiön markkinaosuus kasvaa kaikilla päämarkkinoilla.

Kaukolentotoiminnan käynnistämisestä syntyneet lisäkustannukset vaikuttivat merkittävästi yhtiön tulokseen ja ne nousivat 216 miljoonaan Norjan kruunuun koko vuonna 2013. Kolmannella neljänneksellä kaukolentotoiminnan aiheuttamat lisäkustannukset olivat yhteensä 101 miljoonaa Norjan kruunua ja neljännellä neljänneksellä ne olivat 45 miljoonaa Norjan kruunua. Tämä pitää sisällään kaluston ja henkilöstön vuokrasta (wet lease) syntyneet kustannukset, polttoaineen lisäkustannukset samoin kuin matkustajille tarjotusta majoituksesta, ruuasta ja juomista syntyneet kustannukset kaukolentotoimintaan liittyneiden teknisten ja toiminnallisten ongelmien yhteydessä.

Neljäs vuosineljännes 2013
Norwegianin neljännen vuosineljänneksen liikevaihto oli 3,8 miljardia Norjan kruunua, mikä on 22 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Tulos ennen veroja (EBT) oli -283 miljoonaa Norjan kruunua, kun se vuotta aiemmin oli 23 miljoonaa Norjan kruunua. Yhtiö kuljetti neljännellä vuosineljänneksellä 5,25 miljoonaa matkustajaa. Matkustajamäärä kasvoi 20 prosentilla. Vuoden lopussa tarjottujen henkilökilometrien määrä kasvoi 41 prosenttia ja käyttöaste parani yhdellä prosenttiyksiköllä.

– Kaukolentotoiminnan käynnistämisestä aiheutuneet lisäkustannukset olivat merkittävät ja ne yllättivät meidät yhdessä lentokonetoimitusten myöhästymisten ja monien teknisten kysymysten kanssa. Lisäksi tulokseen on vaikuttanut heikentynyt Norjan kruunu. Samalla on kuitenkin selvää, että liiketoimintamallimme toimii ja se vastaa strategiaamme. Kassavirta on ollut erittäin hyvä viime vuonna. Olemme leikanneet kustannuksia ja lisänneet kapasiteettia samalla, kun olemme pitäneet käyttöasteen korkeana. Tietyillä reiteillä oleva kova kilpailu vaikuttaa hintatasoon, mutta Norwegian on varautunut kilpailuun paremmin kuin koskaan aikaisemmin, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos.

Lisätietoja oheisessa pdf-tiedostossa.

Yhteystiedot:
Frode Foss, CFO, puhelin +47 91 63 16 45
Anne-Sissel Skånvik, Chief Communications Officer, puhelin +47 97 55 43 44


Norwegian Air Shuttle ASA, jota markkinoidaan tuotemerkillä "Norwegian", on Oslon pörssissä noteerattu halpalentoyhtiö. Norwegian on Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö ja Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö. Yhtiö operoi 413 reittiä 128 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä sekä kaukolentoja Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Yli 20 miljoonaa matkustajaa lentää vuosittain Norwegianilla. Norwegian työllistää noin 3 500 henkilöä, Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Virossa, Englannissa, Espanjassa ja Thaimaassa. Yhtiöllä on 275 sovittua toimitusta uusista lentokoneista. Norwegian on perustettu vuonna 1993 ja sen pääkonttori sijaitsee Fornebussa, Norjassa. Vuonna 2013 Norwegian palkittiin Euroopan parhaana halpalentoyhtiönä arvostetulla SkyTrax World Airline Awards -palkinnolla.  Norwegian tarjoaa enemmän jalkatilaa kuin monet kilpailijansa, lennonaikaisen nettiyhteyden ja sen lennot pysyvät erittäin hyvin aikataulussaan. Norwegianin laivastossa on 89 lentokonetta, jotka ovat keskimäärin vain noin 4,8 vuotta vanhoja.

Lisätietoja osoitteesta www.norwegian.com
Seuraa meitä YouTubessa
Seuraa meitä Facebookissa