Ohita
Norwegianin voitto ennen veroja oli 1 248 miljoonaa Norjan kruunua vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä

Tiedote -

Norwegianin voitto ennen veroja oli 1 248 miljoonaa Norjan kruunua vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä

Norwegian raportoi tänään vuoden 2022 toisen vuosineljänneksen ja ensimmäisen puolivuotiskauden tuloksensa. Sille ominaista oli lentomatkustamisen kysynnän kasvu, korkeampi polttoaineen hinta ja lentokonetilauksista saatu hyöty. Luvut osoittavat Norwegianin kyvyn kasvattaa kapasiteettia kiireiselle kesän matkustuskaudelle ja tarjota vankka toiminnallinen suorituskyky. Euroopan lentokenttien kapasiteettirajoitteiden ja lentokonemekaanikkojen lakon keskellä lähes kaikki aikataulun mukaiset lennot lennettiin.

Voitto ennen veroja (EBT) oli toisella vuosineljänneksellä 1 248 miljoonaa Norjan kruunua. Tähän vaikuttivat sekä lentokonetilausten ennakkomaksujen palauttaminen että korkea polttoaineen hinta tällä vuosineljänneksellä. Käteisvarat ja muut rahavarat pysyivät muuttumattomina edelliseltä vuosineljännekseltä ja ne olivat 7,5 miljardia Norjan kruunua. Vuosineljänneksen lopussa Norwegianin koko operatiivisessa laivastossa oli 65 lentokonetta.

– Tämä vuosineljännes on osoittanut kykymme nostaa kapasiteettia nopeasti ja tehokkaasti vastaamaan lentomatkustamisen vahvaa kysyntää. Tuloksen ovat mahdollistaneet omistautuneet kollegamme, jotka laittavat asiakkaamme toimintamme keskiöön. Olen erityisen mielissäni siitä, että tarjoamme markkinoiden johtavaa säännöllisyyttä ajoissa samaan aikaan eurooppalaisten lentokenttien kapasiteettirajoitteiden ja Norjan mekaanikkojen lakon kanssa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Asiakkaat ovat ottaneet kesän liikenneohjelman vastaan hyvin kaikilla markkinoilla. Monet asiakkaat ovat kaivanneet matkustamista Norwegianin keskeisiin kohteisiin, mikä on luonut vahvaa patoutunutta kysyntää kasvavan liikennemäärän ja varausten kanssa koko vuosineljänneksen ja kiireisen kesäkauden ajaksi. Tuotanto (ASK) oli lähes kaksinkertainen verrattuna edeltävään vuosineljännekseen samalla kun matkustajamäärä kasvoi 124 prosenttia. Käyttöaste parani vuosineljänneksen aikana 85 prosenttiin kesäkuussa ja nousi edelleen heinäkuussa.

Tällä vuosineljänneksellä Norwegian ilmoitti merkittävästä 50 Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen hankinnasta, jonka mukaan koneet toimitetaan vuosina 2025–2028. Toimitusaikataulu vastaa tarkasti nykyisten lentokoneiden vuokrasopimusten päättymisiä, mikä merkitsee nykyisen laivaston vähäistä nettokasvua. Sopimus pitää sisällään myös option 30 lisäkoneesta. Kesäkuun 22. päivä solmitun sopimuksen jälkeen Norwegian otti takaisin käyttöön tällä vuosineljänneksellä 2 099 miljoonan Norjan kruunun aiemmin vähennetyt ennakkomaksut (pre-delivery payments, PDP).

– Lentokonekauppa Boeingin kanssa on keskeinen Norwegianin seuraavalle vaiheelle. Se mahdollistaa, että voimme palvella asiakkaitamme nykyaikaisilla ja polttoainetehokkailla lentokoneilla, mikä alentaa huomattavasti hiilijalanjälkeämme. Lisäksi se antaa meille mahdollisuuden omistaa suurimman osan laivastostamme, mikä mahdollistaa jalansijamme vakiinnuttamisen Pohjoismaissa, sanoo Karlsen.

Kesäkuussa lentokonemekaanikot menivät lakkoon, kun Norjan ilmailuteollisuuden liitto (NHO Luftfart) ja Norwegianin lentomekaanikkojen järjestö (NFO) epäonnistuivat sopimuksen aikaansaamisessa. Norwegianin organisaation vahva omistautuminen ja ponnistelut varmistivat, että häiriöt ja peruutukset pidettiin minimissään. Lakko päättyi 10 päivän jälkeen 28. kesäkuuta pakotetun välimiesmenettelyn avulla.

Vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä Norwegianilla oli 5,0 miljoonaa matkustajaa, kun se samana ajanjaksona viime vuonna oli 0,4 miljoonaa matkustajaa ja edellisellä vuosineljänneksellä 2,2 miljoonaa matkustajaa. Tuotanto (ASK) oli 7,6 miljardia samalla kun myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli 6,2 miljardia. Käyttöaste nousi 81,2 prosenttiin viime vuoden vastaavan ajanjakson 57,4 prosentista ja edellisen vuosineljänneksen 76,9 prosentista.

Täsmällisyyteen vaikutti merkittävästi eurooppalaisten lentoasemien kapasiteettirajoitteet tällä vuosineljänneksellä. Aikataulussa lähteneiden lentojen osuus oli 78,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavan ajanjakson 95,4 prosenttiin ja edellisen vuosineljänneksen 88,1 prosenttiin. Säännöllisyys eli lennettyjen lentojen osuus oli kuitenkin 99,4 prosenttia.

Luvassa vahva syksy ja talvi
– Tulevaisuutta ajatellen Norwegianilla on hyvät edellytykset vahvistaa asemaansa Pohjoismaiden johtavana lentoyhtiönä. Asiakkaamme arvostavat suuresti Norwegianin tarjontaa, kuten houkuttelevaa reittiverkostoa, palkittua Norwegian Reward -kanta-asiakasohjelmaa ja markkinoiden johtavaa operatiivista suorituskykyä. Widerøen ja Norse Atlantic Airwaysin kanssa heinäkuussa solmitut sopimukset lisäävät entisestään tarjontamme houkuttelevuutta, sanoo Geir Karlsen.

Tämänhetkiset varaustrendit ovat rohkaisevia, kun monet asiakkaat varaavat syyslomiaan. Tulevana talvena Norwegian hyödyntää power-by-the-hour-sopimusten mahdollistavaa laivastonsa joustavuutta optimoimaan kysynnän vaihteluita. Kuluvana vuonna Norwegian kasvattaa laivastonsa 70 lentokoneeseen. Kesäksi 2023 tulee 15 lentokonetta lisää, jolloin laivaston kokonaismäärä nousee 85 lentokoneeseen.

Aiheet

Kategoriat


Norwegian perustettiin vuonna 1993, mutta halpalentoyhtiötoiminnan se aloitti Boeing 737 -kalustolla vuonna 2002. Niistä päivistä lähtien meidän missiomme on ollut tarjota kohtuuhintaisia matkoja kaikille ja mahdollistaa viisaat valinnat, eli hyvän rahanvastineen sekä runsaan valinnanvaran. Norwegian operoi lyhyen matkan reittejä Pohjoismaissa sekä tärkeimpiin Euroopan kohteisiin – tarjoten erinomaista laatua kohtuuhinnoilla.

Vuonna 2019 Norwegian oli ensimmäinen lentoyhtiö, joka allekirjoitti YK:n ilmasto-ohjelman, ja yhtiö sitoutui siten tulemaan ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Skytrax on valinnut Norwegianin Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi kuutena vuonna peräkkäin. Lisäksi yhtiön kanta-asiakasohjelma, Norwegian Reward, on valittu Freddie Awardsissa parhaaksi kanta-asiakasohjelmaksi Euroopassa/Afrikassa neljänä vuotena peräkkäin. Norwegianin tuotteet, palvelut ja innovaatiot ovat voittaneet yli 55 palkintoa vuodesta 2012 lähtien.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.

Yhteyshenkilöt

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs +46709890518
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian on yksi Pohjoismaiden suurimmista lentoyhtiöistä ja yksi Euroopan johtavista halpalentoyhtiöistä, jolla on noin 4 500 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja eurooppalaisten kohteiden välillä.

Yli 300 miljoonaa matkustajaa on lentänyt Norwegianilla vuodesta 2002 lähtien, jolloin yhtiö perustettiin. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on aina ollut edullisten lentolippujen ja suuremman valinnanvapauden tarjoaminen matkan aikana.

Norwegian haluaa olla ilmailun vihreän siirtymän liikkeellepaneva voima. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia viimeistään vuonna 2030. Päästäkseen tavoitteeseensa yhtiö uusii lentolaivastoa, edistää uusiutuvia lentopolttoaineita, vähentää ja kierrättää jätteitä sekä käyttää sää- ja tuulitietoja tehokkaampiin lentoihin, jotka vähentävät polttoaineen kulutusta. Norwegian haluaa olla kestävin valinta matkustajille.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden