Ohita
Norwegianin vuoden 2023 liikevoitto NOK 2 232 miljoonaa oli ennätysvahva

Tiedote -

Norwegianin vuoden 2023 liikevoitto NOK 2 232 miljoonaa oli ennätysvahva

Norwegian julkisti tänään neljännen vuosineljänneksen ja alustavan vuoden 2023 tuloksensa. Norwegianin liikevoitto (EBIT) oli koko vuoden osalta 2 232 miljoonaa Norjan kruunua, mikä on korkein liikevoitto yhtiön historiassa. Maksuvalmiusasema parani vuosineljänneksen aikana ja oli 9,5 miljardia Norjan kruunua vuoden lopussa. Luvut osoittavat Norwegian kyvyn tehdä vahva tulos kapasiteettia vähentämällä hiljaisemmalle talvikaudelle siirryttäessä. Yhtiö säilytti asemansa yhtenä Euroopan parhaista lentoyhtiöistä lentojen täsmällisyydessä ja säännöllisyydessä.

Käyttökate oli 9 prosenttia koko vuoden 2023 osalta, mikä on niin ikään yhtiölle ennätyskorkea. Vuoden 2023 neljännellä vuosineljänneksellä yhtiön liikevoitto (EBIT) oli 328 miljoonaa Norjan kruunua. Voitto ennen veroja (EBT) oli 1 804 miljoonaa Norjan kruunua koko vuoden 2023 osalta ja 208 miljoonaa Norjan kruunua vuosineljänneksen osalta. Norwegianin laivastossa oli 87 lentokonetta vuoden lopussa. Näistä 20 on viimeisintä teknologiaa olevia 737 MAX 8 -lentokoneita.

– Olen innoissani, että voin kertoa Norwegianin saavuttaneen kaikkien aikojen korkeimmat voitot vuonna 2023. Uskollinen asiakaskuntamme kasvoi edelleen, ja olemme kiitollisia heidän luottamuksestaan. Kollegamme kaikkialla yhtiössä ovat työskennelleet väsymättömästi varmistaakseen toimintamme erinomaisuuden reittiverkoston ja palvelujen suunnittelusta jokapäiväiseen toteutukseen, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.

Enemmän matkustajia, korkeampi käyttöaste
Norwegianilla oli 4,7 miljoonaa matkustajaa vuosineljänneksellä ja matkustajamäärä nousi vuoden 2022 neljännen vuosineljänneksen 4,6 miljoonasta matkustajasta. Tuotanto (ASK) oli 7,1 miljardia istuinkilometriä ja myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli 6,0 miljardia istuinkilometriä. Verrattuna edeltävään vuosineljännekseen kapasiteetti oli 32 prosenttia alhaisempi, sillä yhtiö vähensi tuotantoaan vastaamaan talvikauden alhaisempaa kysyntää. Vuosineljänneksen käyttöaste oli 84,4 prosenttia, mikä on kolme prosenttiyksikköä korkeampi kuin samana ajanjaksona viime vuonna.

Täsmällisyys, aikataulussa lähteneiden lentojen osuudella mitattuna, oli 81,5 prosenttia ja laski viime vuoden saman ajanjakson 82,3 prosentista. Vaikka täsmällisyys laski joulukuussa, kun sääolosuhteet vaikuttivat toiminnalliseen suorituskykyyn tärkeimmillä lentoasemilla, lentoyhtiö onnistui heltymättömien ponnistelujen ansiosta varmistamaan, että lähes kaikki matkustajat pääsivät juhlakaudella määränpäähänsä. Maailmanlaajuinen ilmailualan konsulttiyritys Cirium nimesi lokakuussa Norwegian Air Shuttlen (DY) Euroopan parhaiten aikataulussa pysyväksi lentoyhtiöksi. Se nosti lentoyhtiön myös huippusuorittajaksi säännöllisyydessä.

Widerøen osto saatiin päätökseen
Tammikuussa Norwegian sai päätökseen Widerøen yrityskaupan. Widerøe on alueellinen lentoyhtiö Norjassa. Yhtiön laivasto koostuu pääasiallisesti 48 potkuriturbiinikoneesta. Widerøen hankinta mahdollistaa täydentävien reittiverkostojen linkittämisen, luo merkittäviä toiminnallisia synergioita ja lisää Norwegianin monipuolistamista Widerøen merkittävän julkisen palvelun velvoitteen toimintojen kautta.

– Käynnissä on nyt Widerøen tuominen osaksi Norwegian-konsernia. Odotan kovasti vuosikymmenten kokemusten vaihtoa kahden lentoyhtiön välillä. Tämä antaa meille mahdollisuuden mennä markkinoille parannetulla ja kokonaisvaltaisemmalla tarjonnalla asiakkaillemme, sanoo Karlsen.

Osinko ja tulevaisuuden näkymät

Hallitus aikoo ehdottaa vuoden 2024 yhtiökokoukselle 0,60 Norjan kruunun osinkoa osakkeelta vuodelta 2023. Osingonjaon ehtona on velkainstrumenttien haltijoiden hyväksyntä. Jos hyväksyntää ei saada, hallitus ehdottaa, että osinkosumma siirretään rahastoon myöhempää jakoa varten.

Tämänhetkinen varaustilanne on rohkaiseva ja varauskäyrä on parantunut kahteen edeltävään vuoteen verrattuna, mikä parantaa näkymää. Norwegian ennustaa koko vuoden tuotannoksi (ASK) noin 36 000 miljoonaa istuinkilometriä, mikä vastaa noin 12 prosentin kasvua vuodesta 2023. Yhtiö arvioi voittojen kasvavan vuonna 2024 ja ennakoi tällä hetkellä liikevoiton (EBIT) olevan 2,5–3,2 miljardin Norjan kruunun välillä tiettyjen olosuhteiden toteutuessa.

Norwegianin asiakkaat arvostavat suuresti lentoyhtiön vahvaa täsmällisyyttä sekä houkuttelevaa ja kasvavaa reittiverkostoa. Widerøen hankinta varmistaa entisestään, että Norwegian on edelleen ensisijainen matkakumppani kaikkialla Pohjoismaissa.

Jäljellä olevan talvikauden ajan Norwegian jatkaa alennetulla kapasiteetilla, joka vastaa kausiluonteisesti alhaisempaa kysyntää. Maaliskuusta eteenpäin yhtiö nostaa kapasiteettiaan kohti vilkasta matkustuskautta. Yhtiö kasvattaa laivastonsa noin 90 lentokoneeseen kesän 2024.

Aiheet


Norwegian on yksi Pohjoismaiden suurimmista lentoyhtiöistä ja yksi Euroopan johtavista halpalentoyhtiöistä, jolla on noin 4 500 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja eurooppalaisten kohteiden välillä.

Yli 300 miljoonaa matkustajaa on lentänyt Norwegianilla vuodesta 2002 lähtien, jolloin yhtiö perustettiin. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on aina ollut edullisten lentolippujen ja suuremman valinnanvapauden tarjoaminen matkan aikana.

Norwegian haluaa olla ilmailun vihreän siirtymän liikkeellepaneva voima. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia viimeistään vuonna 2030. Päästäkseen tavoitteeseensa yhtiö uusii lentolaivastoa, edistää uusiutuvia lentopolttoaineita, vähentää ja kierrättää jätteitä sekä käyttää sää- ja tuulitietoja tehokkaampiin lentoihin, jotka vähentävät polttoaineen kulutusta. Norwegian haluaa olla kestävin valinta matkustajille.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.

Yhteyshenkilöt

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46709890518
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian-konserni on Pohjoismaiden johtava ilmailualan yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Fornebussa Oslon ulkopuolella. Yhtiöllä on yli 8 200 työntekijää ja se omistaa kaksi merkittävää lentoyhtiötä Pohjoismaissa, jotka ovat Norwegian Air Shuttle ja Widerøe’s Flyveselskap. Norwegian osti Widerøen vuonna 2024. Tavoitteena on helpottaa saumatonta lentomatkustamista molempien lentoyhtiöiden verkostoissa.

Norwegian Air Shuttle on suurin norjalainen lentoyhtiö, jolla on noin 4 700 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja tärkeimpien eurooppalaisten kohteiden välillä. Vuonna 2023 Norwegian kuljetti yli 20 miljoonaa matkustajaa ja ylläpiti 87 Boeing 737-800- ja Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen laivastoa.

Widerøe’s Flyveselskap on Norjan vanhin lentoyhtiö ja suurin alueellinen lentoyhtiö Pohjoismaissa. Widerøella on yli 3 500 työntekijää. Pääasiassa Norjan maaseudulla sijaitsevilla lyhyen kiitotien lentoasemilla toimiva Widerøe lentää useita valtion sopimusreittejä (julkisen palvelun velvoitteen reittejä) sen oman kaupallisen lentoverkoston lisäksi. Vuonna 2023 lentoyhtiöllä oli 3,3 miljoonaa matkustajaa ja 49 lentokoneen laivasto, jossa oli 45 Bombardier Dash 8 -konetta ja kolme Embraer E190-E2 -konetta. Widerøe Ground Handling tarjoaa maahuolintapalveluja 41 lentoasemalla Norjassa.

Norwegian-konsernin keskeinen painopistealue on kestävyys ja yhtiö on sitoutunut vähentämään merkittävästi toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Lukuisista aloitteista merkittävin on investointi fossiilivapaan lentopolttoaineen (SAF) tuotantoon ja käyttöön. Norwegian pyrkii olemaan kestävä valinta matkustajilleen. Yhtiö osallistuu aktiivisesti ilmailualan muutokseen.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden