Ohita
Voimakas laajentuminen ja polttoaineen hintasuojaus vuodelle 2015 vaikuttivat Norwegianin vuositulokseen

Tiedote -

Voimakas laajentuminen ja polttoaineen hintasuojaus vuodelle 2015 vaikuttivat Norwegianin vuositulokseen

Norwegianin vuoden 2014 tulosta leimasi voimakas liikevaihdon ja kapasiteetin kasvu sekä investoinnit tulevaisuuteen. Suojautuminen vuoden 2015 polttoainehintoihin aiheutti merkittävän 459 miljoonaan Norjan kruunuun kustannuksen vuonna 2014. Siten iso kustannus vuodelle 2015 on jo katettu. Yhtiön nettotulos oli -1.050 miljoonaa Norjan kruunua, kun se vuonna 2013 oli 322 miljoonaa Norjan kruunua.

Seitsemän voitollisen vuoden jälkeen Norwegian (NAS) julkisti tänään vuoden 2014 tappiollisen tuloksen. Yhtiön liikevaihto oli 19,5 miljardia Norjan kruunua, kasvua 25 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna.Tarjotut henkilökilometrit (ASK) nousivat 35 prosentilla ja käyttöaste pysyi korkeana, 81 prosentissa, mikä on kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Norwegian kuljetti 24 miljoonaa matkustajaa vuonna 2014, kasvua 16 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Neljännen vuosineljänneksen toiminnallinen tulos oli samalla tasolla kuin samalla vuosineljänneksellä vuonna 2013. Polttoaineen hintasuojaus ja heikko Norjan kruunu olivat suurin syy -958 miljoonan Norjan kruunun nettotulokseen. Siirtämällä pääosan Norwegianin laivastosta tytäryhtiö Arctic Asset Aviation Ltd:iin (AAA) on laivaston arvo noussut dollarin kanssa samaan tahtiin. Tällä oli 361 miljoonan Norjan kruunun positiivinen vaikutus yhtiön omaan pääomaan, joka käytännössä kompensoi valuutanvaihtelusta aiheutuneet tappiot neljännellä vuosineljänneksellä vuonna 2014.

Selvitys vuoden 2014 tulokseen
Merkittävillä valuutan vaihteluilla ja polttoaineen hintasuojauksella oli 690 miljoonan Norjan kruunun negatiivinen vaikutus koko vuoden tulokseen. Lisäksi kaukolentotoiminnan viivästymisistä aiheutuneet kustannukset nousivat 265 miljoonaan Norjan kruunuun vuonna 2014. Tämä pitää sisällään kaluston ja henkilöstön vuokrasta (wet lease) syntyneet kustannukset, polttoaineen lisäkustannukset samoin kuin matkustajille tarjotusta majoituksesta, ruuasta ja juomista syntyneet kustannukset. Kustannukset yhtiön EU:ssa sijaitsevan tytäryhtiön viivästyneestä ulkomaisen lentoyhtiön toimiluvasta USAssa olivat 117 miljoonaa Norjan kruunua. Ammattiliitto Paratin lakko toukokuussa 2014 aiheutti 101 miljoonan Norjan kruunun tappiot.

Neljäs vuosineljännes 2014
Norwegianin neljännen vuosineljänneksen liikevaihto oli 4,6 miljardia Norjan kruunua, mikä on 22 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna. Nettotulos oli -958 miljoonaa Norjan kruunua, kun se vuotta aiemmin oli -194 miljoonaa Norjan kruunua. Yhtiö kuljetti neljännellä vuosineljänneksellä 5,65 miljoonaa matkustajaa, mikä vastaa kahdeksan prosentin matkustajamäärän kasvua. Tarjottujen henkilökilometrien määrä (ASK) nousi 21 prosenttia ja käyttöaste parani yhdellä prosenttiyksiköllä 81 prosenttiin.

– En voi kieltää sitä, että vuosi 2014 oli heikko vuosi Norwegianille. Samaan aikaan näemme useita myönteisiä merkkejä vuonna 2015. Viime vuodelle tyypillistä oli kasvun jatkuminen, kuten uusien kaukoreittien avaaminen. Kasvustrategiamme tuo tulosta globaalin jalansijan vahvistuessa. Samalla, kun investointikustannukset ovat olleet suuria, olemme onnistuneet laskemaan yksikkökustannuksia ja uusimaan laivastoamme merkittävästi. Laivaston keski-ikä on nyt neljä vuotta, sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Björn Kjos.

– Näemme kysynnän laadukkaille ja edullisille lennoille hyvänä vuonna 2015 ja jo ensimmäisen vuosineljänneksen aikana hyödymme edullisesta öljyn hinnasta. Silti ei ole epäilystäkään, että meidän tulee edelleen laskea kustannuksia pysyäksemme kilpailukykyisinä erittäin haastavilla markkinoilla, sanoo Kjos.

Lisätietoja oheisessa pdf-tiedostossa.

Yhteystiedot:
Frode Foss, CFO, puhelin +47 91 63 16 45
Anne-Sissel Skånvik, Chief Communications Officer, puhelin +47 97 55 43 44

Aiheet

Kategoriat


Norwegian Air Shuttle ASA, jota markkinoidaan tuotemerkillä "Norwegian", on Oslon pörssissä vuodesta 2003 lähtien noteerattu halpalentoyhtiö. Norwegian on Skandinavian toiseksi suurin lentoyhtiö ja Euroopan kolmanneksi suurin halpalentoyhtiö. Lähes 24 miljoonaa matkustajaa lentää vuosittain Norwegianilla. Yhtiö operoi 424 reittiä 130 kohteeseen Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä sekä kaukolentoja Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Norwegian työllistää noin 4 500 henkilöä Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Virossa, Englannissa, Espanjassa ja Thaimaassa. Yhtiöllä on 258 sovittua toimitusta uusista lentokoneista. Norwegian on perustettu vuonna 1993 ja sen pääkonttori sijaitsee Fornebussa, Norjassa. Norwegian tarjoaa enemmän jalkatilaa kuin monet kilpailijansa, lennonaikaisen nettiyhteyden ja sen lennot pysyvät erittäin hyvin aikataulussaan. Norwegianin laivastossa on 96 lentokonetta, joiden keski-ikä on vain neljä vuotta. Vuonna 2013 ja 2014 Norwegian palkittiin Euroopan parhaana halpalentoyhtiönä arvostetulla SkyTrax World Airline Awards -palkinnolla. Vuonna 2014 Norwegian voitti myös kolme arvovaltaista Passenger Choice Awards -palkintoa – Best Airline in Europe, Best Inflight Connectivity & Communications ja Best Single Achievement in Passenger Experience, joka tuli tunnustuksena yhtiön 787 Dreamlinerien liikkuvasta kartasta. Lisäksi AirlineRatings.com palkitsi Norwegianin toisena vuonna peräkkäin Europe’s Best Low-Cost Airline -tunnustuksella.

Lisätietoja osoitteesta www.norwegian.com
Seuraa meitä YouTubessa
Seuraa meitä Facebookissa

Yhteyshenkilöt

Charlotte Holmbergh

Charlotte Holmbergh

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs Sweden & Finland +46709890518
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian-konserni on Pohjoismaiden johtava ilmailualan yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Fornebussa Oslon ulkopuolella. Yhtiöllä on yli 8 200 työntekijää ja se omistaa kaksi merkittävää lentoyhtiötä Pohjoismaissa, jotka ovat Norwegian Air Shuttle ja Widerøe’s Flyveselskap. Norwegian osti Widerøen vuonna 2024. Tavoitteena on helpottaa saumatonta lentomatkustamista molempien lentoyhtiöiden verkostoissa.

Norwegian Air Shuttle on suurin norjalainen lentoyhtiö, jolla on noin 4 700 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja tärkeimpien eurooppalaisten kohteiden välillä. Vuonna 2023 Norwegian kuljetti yli 20 miljoonaa matkustajaa ja ylläpiti 87 Boeing 737-800- ja Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen laivastoa.

Widerøe’s Flyveselskap on Norjan vanhin lentoyhtiö ja suurin alueellinen lentoyhtiö Pohjoismaissa. Widerøella on yli 3 500 työntekijää. Pääasiassa Norjan maaseudulla sijaitsevilla lyhyen kiitotien lentoasemilla toimiva Widerøe lentää useita valtion sopimusreittejä (julkisen palvelun velvoitteen reittejä) sen oman kaupallisen lentoverkoston lisäksi. Vuonna 2023 lentoyhtiöllä oli 3,3 miljoonaa matkustajaa ja 49 lentokoneen laivasto, jossa oli 45 Bombardier Dash 8 -konetta ja kolme Embraer E190-E2 -konetta. Widerøe Ground Handling tarjoaa maahuolintapalveluja 41 lentoasemalla Norjassa.

Norwegian-konsernin keskeinen painopistealue on kestävyys ja yhtiö on sitoutunut vähentämään merkittävästi toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Lukuisista aloitteista merkittävin on investointi fossiilivapaan lentopolttoaineen (SAF) tuotantoon ja käyttöön. Norwegian pyrkii olemaan kestävä valinta matkustajilleen. Yhtiö osallistuu aktiivisesti ilmailualan muutokseen.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian
P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden