Tiedote -
Norwegian ja Norjan puolustusvoimat tekevät ilmailuhistoriaa biopolttoaineilla – toteutus suomalaiselta energiayhtiö St1:ltä
Norwegian voitti Norjan puolustusvoimien lentoliikennettä koskevan sopimuksen, jonka mukaisesti Norwegian käyttää Norjan puolustusvoimien lennoilla jatkossa biopolttoainetta yhteensä 15 prosenttia. Sopimus kattaa yli miljoona liikematkaa vuoteen 2028 mennessä. Se on lajissaan Norjan historian suurin ja todennäköisesti ensimmäinen laatuaan Natossa. Tänään Ålesundin Vigran lentokentällä tehtiin ensimmäinen biopolttoainetankkaus Norwegianin lentokoneeseen Norjan puolustusvoimien lentomatkalla.
"Tämä uraauurtava sopimus on tärkeä askel Norjan puolustussektorin ilmasto- ja ympäristöstrategiassa. Alan tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi liikematkustuksen sekä hävittäjä- ja valvontalentojen päästöjen vähentäminen on keskeistä. Olen kiitollinen siitä työstä, jolla tietä on tasoitettu tämän sopimuksen osalta", sanoo puolustusvoimien komentaja Eirik Kristoffersen.
Norwegian on nyt toimittanut miljoona litraa biopolttoainetta Ålesundin lentokentälle suomalaisen energiakonserni St1:n ja polttoainetoimittaja AFSN:n avulla. Biopolttoaine kattaa 15 prosenttia puolustussektorin yli 250 000 työmatkan kokonaiskulutuksesta vuonna 2024 ja vähentää CO2-päästöjä tänä vuonna yli 2 000 tonnia.
Puolustusala eturintamassa
"Norjan puolustussektori näyttää tässä tietä. Kaikki sopimuksen osapuolet voivat olla ylpeitä luomastaan mallista, joka on maailman kärjessä. Toivomme, että sekä julkinen että yksityinen sektori seuraavat esimerkkiämme tulevaisuudessa", sanoo Norwegianin toimitusjohtaja Geir Karlsen.
Sopimusta hallinnoiva Norjan puolustusmateriaalivirasto vahvistaa, että Norja on alan eturintamassa.
"Olemme työskennelleet teollisuuden, eri organisaatioiden ja asiantuntijoiden kanssa tämän tarjouskilpailun laatimiseksi liikematkustustamme varten. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja tarjouskilpailu on jo saanut kansainvälistä huomiota", kertoo Norjan puolustusmateriaaliviraston hankintajohtaja Per Arne Johnsen.
Toimitusvarmuus kasvaa, kun biopolttoaine kuljetetaan lyhyen matkan päästä
Tällä hetkellä Norjassa ei tuoteta biopolttoainetta ilmailuun. Varmistaakseen, että sopimus edistää paikallista kysyntää, puolustussektori vaatii, että tankkauksen on tapahduttava Norjassa.
"Biopolttoaineiden saatavuus on tärkeää ilmaston kannalta, ja samalla haluamme lisätä polttoaineen toimitusvarmuutta. Puolustussektori haluaa helpottaa tämäntyyppisten polttoaineiden tuotannon lisäämistä Norjassa", sanoo puolustusvoimien komentaja Eirik Kristoffersen.
Norwegian on päättänyt ostaa biopolttoainetta lyhyen matkan päästä St1:n hiljattain käynnistämältä biojalostamolta Göteborgista Ruotsista.
Lisätietoja sopimuksesta:
•Sopimus sisältää vaatimuksen, jonka mukaan 15 prosenttia puolustussektorin liikematkojen polttoaineesta on oltava biopolttoainetta tai muita vähäpäästöisiä polttoaineita.
•Kaikki sopimuksen mukaiset biopolttoaineet on tankattava Norjassa.
•Puolustussektorin arvioidaan tekevän noin 250 000 matkaa vuodessa. Sopimus on nelivuotinen ja se on alkanut helmikuusta 2024. Se lisää Norjan biopolttoaineiden kulutusta lähes 20 prosenttia. (0,5 prosentin sekoitusmandaatti vastaa noin 5,4 miljoonaa litraa biopolttoainetta vuonna 2023, kun taas puolustussopimus vastaa 1 miljoonaa litraa.)
Tietoja polttoaineesta:
•Täyttää EU:n kestävyyskriteerit ja dokumentointivaatimukset.
•Valmistetaan St1:n jalostamolla Göteborgissa ja toimitetaan Ålesundiin.
• Biopolttoaineella on noin 80 prosenttia pienemmät CO2-päästöt koko elinkaarensa ajan verrattuna tavalliseen lentopolttoaineeseen.
Aiheet
Kategoriat
Norwegian-konserni on Pohjoismaiden johtava ilmailualan yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Fornebussa Oslon ulkopuolella. Yhtiöllä on yli 8 200 työntekijää ja se omistaa kaksi merkittävää lentoyhtiötä Pohjoismaissa, jotka ovat Norwegian Air Shuttle ja Widerøe’s Flyveselskap. Norwegian osti Widerøen vuonna 2024. Tavoitteena on helpottaa saumatonta lentomatkustamista molempien lentoyhtiöiden verkostoissa.
Norwegian Air Shuttle on suurin norjalainen lentoyhtiö, jolla on noin 4 700 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja tärkeimpien eurooppalaisten kohteiden välillä. Vuonna 2023 Norwegian kuljetti yli 20 miljoonaa matkustajaa ja ylläpiti 87 Boeing 737-800- ja Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen laivastoa.
Widerøe’s Flyveselskap on Norjan vanhin lentoyhtiö ja suurin alueellinen lentoyhtiö Pohjoismaissa. Widerøella on yli 3 500 työntekijää. Pääasiassa Norjan maaseudulla sijaitsevilla lyhyen kiitotien lentoasemilla toimiva Widerøe lentää useita valtion sopimusreittejä (julkisen palvelun velvoitteen reittejä) sen oman kaupallisen lentoverkoston lisäksi. Vuonna 2023 lentoyhtiöllä oli 3,3 miljoonaa matkustajaa ja 49 lentokoneen laivasto, jossa oli 45 Bombardier Dash 8 -konetta ja kolme Embraer E190-E2 -konetta. Widerøe Ground Handling tarjoaa maahuolintapalveluja 41 lentoasemalla Norjassa.
Norwegian-konsernin keskeinen painopistealue on kestävyys ja yhtiö on sitoutunut vähentämään merkittävästi toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Lukuisista aloitteista merkittävin on investointi fossiilivapaan lentopolttoaineen (SAF) tuotantoon ja käyttöön. Norwegian pyrkii olemaan kestävä valinta matkustajilleen. Yhtiö osallistuu aktiivisesti ilmailualan muutokseen.
Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com
Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.