Ohita
Vasemmalta: Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen ja Aalborgin lentoaseman toimitusjohtaja Niels Hemmingsen.
Vasemmalta: Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen ja Aalborgin lentoaseman toimitusjohtaja Niels Hemmingsen.

Tiedote -

Norwegian tuo 100 lentoa vastaavan määrän fossiilivapaata lentopolttoainetta Tanskan vilkkaimmin liikennöidylle reitille Aalborgin ja Kööpenhaminan välillä

Norwegian ostaa fossiilivapaata lentopolttoainetta, joka vastaa kaikkea kulutusta 100 lennolla Aalborgin ja Kööpenhaminan välillä. Aloitteen tavoitteena on osoittaa, että jo tällä hetkellä on mahdollista vähentää päästöjä merkittävästi Tanskan sisäisillä lennoilla.

Tanskan hallitus on julkistanut tavoitteen, jonka mukaan Tanskalla on viimeistään vuonna 2025 “vihreä kotimaan reitti”. Norwegian aloittaa nyt yhteistyön muun muassa Aalborgin lentoaseman kanssa, koska se haluaa osoittaa aktiivisesti, että jo tällä hetkellä on mahdollista ottaa laajassa mittakaavassa käyttöön fossiilivapaa lentopolttoaine, jota kutsutaan myös SAF:ksi.

Lentokoneissa voidaan tällä hetkellä käyttää 50-prosenttista fossiilivapaata seosta polttoaineena. Norwegian on sen sijaan päättänyt korvata kaiken polttoaineen, joka tarvitaan 100 lennolle fossiilivapaalla polttoaineella ja toimittaa sen Aalborgin lentoasemalle. Norwegian lanseeraa näin fossiilittoman lentopolttoaineen Tanskan eniten liikennöidyllä sisäisellä reitillä Aalborgin ja Kööpenhaminan välillä. Aloite on lisäaskel kohti lentoyhtiön tavoitetta vähentää päästöjä 45 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Norwegian on aiemmin tänä vuonna kertonut yhteistyöstään Norsk e-Fuelin kanssa, joka rakentaa maailman ensimmäisen suuren mittakaavan sähköpolttoainetehtaan.

Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen oli mukana lanseerauksessa Aalborgin lentoasemalla.

– Tanskassa on jo pitkään ollut painopiste siinä, miten kotimaan lennot voivat siirtyä kestävämpiin lentopolttoaineisiin sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Tällä aloitteella osoitamme konkreettisesti, että Tanskan sisäisten lentojen lentäminen sataprosenttisesti fossiilivapaalla lentopolttoaineella lentoasemien nykyinfrastruktuurilla on itse asiassa mahdollista. Jotta tästä voi tulla todellisuutta vuonna 2025, tulee fossiilittoman lentopolttoaineen saatavuus kasvaa merkittävästi, sillä nykyisin sitä on saatavilla hyvin rajallisia määriä, sanoo Geir Karlsen.

DCC & Shell Aviation Denmark vastaa fossiilivapaan lentopolttoaineen toimittamisesta Aalborgin lentoasemalle. Polttoaineen kulutus 100 lennolla on noin 140 tonnia. Kun Norwegian käyttää vastaavan määrän fossiilivapaata lentopolttoainetta tulevien kahden viikon aikana, vähentää se CO2-päästöjä Aalborgin ja Kööpenhaminan välisillä lennoilla yhteensä jopa 80 prosenttia. Norwegian lentää vuodessa noin 2 200 lentoa Aalborgin ja Kööpenhaminan välillä ja kuluttaa noin 3 000 tonnia lentopolttoainetta. Jos vastaava määrä fossiilivapaata lentopolttoainetta käytettäisiin kaikilla lennoilla vuoden aikana, hiilidioksidipäästöjä vähennettäisiin noin 10 000 tonnilla elinkaarinäkökulmasta.

Aalborgin lentoasema saa ensimmäistä kertaa suoraan fossiilivapaata polttoainetta, kun fossiilivapaa lentopolttoaine tuodaan kotimaan lennoille Aalborgin ja Kööpenhaminan välillä.

– Olemme Aalborgin lentoasemalla tyytyväisiä, että Norwegian on valinnut meidät kumppanikseen tähän aloitteeseen. Kestävä lentopolttoaine on koko ilmailualan tulevaisuus. Lentoasemana avustamme tässä hankkeessa infrastruktuurillamme ja odotamme, että se myötävaikuttaa siihen, että Tanskan ensimmäinen ”vihreä kotimaan reitti” tulee Aalborgin lentoasemalle vuonna 2025, sanoo Aalborgin lentoaseman toimitusjohtaja Niels Hemmingsen.

Yksi askel kohti kestävämpää ilmailua

DCC & Shell Aviation Denmarkille yhteistyö Norwegianin kanssa heijastaa kasvavia tavoitteita vaihtoehtoisten lentopolttoaineiden käyttöönotolle ilmailualalla Tanskassa. Yhtiö on työskennellyt yhdessä ilmailualan kanssa useita vuosia varmistaakseen SAF:in saatavuuden suuremmissa määrissä. Sopimus Norwegianin kanssa on jälleen yksi askel lisätä kestävämpien lentopolttoaineiden käyttöönottoa Tanskassa.

– Sen jälkeen, kun aloitimme SAF:in toimituksen tanskalaisille lentoasemille vuonna 2021, olemme huomanneet sekä kasvavaa mielenkiintoa että kasvavaa kysyntää. Siitä syystä olemme perustaneet ensimmäisen SAF-varastomme Tanskaan. Yhdessä Norwegianin kanssa voimme toimittaa myös nyt tarvittavat suuret määrät fossiilivapaata polttoainetta Aalborgin lentoasemalle, sanoo DCC & Shell Aviation Denmarkin vastuullisuusjohtaja Sune Petersen.

– Käynnissä on jatkuva keskustelu siitä, miten vaihtoehtoisia polttoaineita voidaan saada ilmailukäyttöön laajassa mittakaavassa. Tässä on kyse ennen kaikkea tuotantokapasiteetista, mutta myös siitä, tarvitaanko investointeja lentokoneiden ja lentoasemien infrastruktuuriin vai voimmeko massatasapainon näkökulmasta käyttää olemassa olevaa infrastruktuuria. Norwegianin aloite on hyvä esimerkki siitä, kuinka massataseperiaatteella saavutetaan sama vaikutus kuin jos fossiilivapaa lentopolttoaine tankattaisiin suoraan lentokoneeseen, päättää Sune Petersen.

Fossiilivapaa lentopolttoaine – näin se toimii

Fossiilivapaita lentopolttoaineita kutsutaan myös kestäväksi lentopolttoaineeksi (Sustainable Aviation Fuel, SAF). SAF:ia tuotetaan tällä hetkellä biojätteistä ja jäännöstuotteista, kuten ruokaöljyistä ja eläinrasvoista. Tulevaisuudessa odotetaan, että sähköpolttoainetta, ns. PtX (Power-to-X), voidaan tuottaa huomattavasti suurempia määriä ja jopa aiempaa kestävämmin muuntamalla aurinko- ja tuulisähköä nestemäiseksi energiaksi.

Norwegianin aloitteen yhteydessä DCC & Shell Aviation Denmark toimittaa noin 140 tonnia fossiilivapaata polttoainetta, joka sekoitetaan tavanomaiseen lentopolttoaineeseen nykyisten SAF:in sekoitesääntöjen mukaisesti. Fossiilivapaa lentopolttoaine toimitetaan varastoitavaksi Aalborgin lentoaseman keskuspolttoainetankkiin ja sitä tullaan käyttämään kaikissa lentokoneissa, jotka käyttävät lentoaseman polttoainepalvelua. Fossiilivapaalla polttoaineella on kansainvälinen ISCC-sertifikaatti (International Sustainability & Carbon Certification) EU:n uusiutuvan energian direktiivin kestävyyskriteerien mukaisesti.

Sadalle Aalborgin ja Kööpenhaminan väliselle lennolle tarvittavan SAF:n ostaminen vähentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta ja siten hiilidioksidipäästöjä. Tämä on tehokkain tapa toteuttaa Tanskan hallituksen toive kestävästä kotimaan lentoreitistä.

Lisätietoja:

Charlotte Holmbergh, viestintäjohtaja, Norwegian
charlotte.holmbergh@norwegian.com, +46 709 89 05 18

Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen oli mukana lanseerauksessa Aalborgin lentoasemalla.

Vasemmalta: Aalborgin lentoaseman toimitusjohtaja Niels Hemmingsen, Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen ja Lasse Frimand Jensen, Aalborgin pormestari.

Vasemmalta: Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen ja Aalborgin lentoaseman toimitusjohtaja Niels Hemmingsen.

Aiheet


Norwegian on yksi Pohjoismaiden suurimmista lentoyhtiöistä ja yksi Euroopan johtavista halpalentoyhtiöistä, jolla on noin 4 500 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja eurooppalaisten kohteiden välillä.

Yli 300 miljoonaa matkustajaa on lentänyt Norwegianilla vuodesta 2002 lähtien, jolloin yhtiö perustettiin. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on aina ollut edullisten lentolippujen ja suuremman valinnanvapauden tarjoaminen matkan aikana.

Norwegian haluaa olla ilmailun vihreän siirtymän liikkeellepaneva voima. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 45 prosenttia viimeistään vuonna 2030. Päästäkseen tavoitteeseensa yhtiö uusii lentolaivastoa, edistää uusiutuvia lentopolttoaineita, vähentää ja kierrättää jätteitä sekä käyttää sää- ja tuulitietoja tehokkaampiin lentoihin, jotka vähentävät polttoaineen kulutusta. Norwegian haluaa olla kestävin valinta matkustajille.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Seuraa Norwegiania: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube.

Yhteyshenkilöt

Mira Linnamaa

Mira Linnamaa

Lehdistön yhteyshenkilö Director of Communications and Public Affairs Finland +358408625675
Press office – vain median yhteydenotot

Press office – vain median yhteydenotot

Lehdistön yhteyshenkilö +47 815 11 816 Asiakaspalvelu +358 (0) 9231 01 600

Norwegian

Norwegian-konserni on Pohjoismaiden johtava ilmailualan yritys, jonka pääkonttori sijaitsee Fornebussa Oslon ulkopuolella. Yhtiöllä on yli 8 200 työntekijää ja se omistaa kaksi merkittävää lentoyhtiötä Pohjoismaissa, jotka ovat Norwegian Air Shuttle ja Widerøe’s Flyveselskap. Norwegian osti Widerøen vuonna 2024. Tavoitteena on helpottaa saumatonta lentomatkustamista molempien lentoyhtiöiden verkostoissa.

Norwegian Air Shuttle on suurin norjalainen lentoyhtiö, jolla on noin 4 700 työntekijää. Yhtiö tarjoaa laajan reittiverkoston Pohjoismaiden ja tärkeimpien eurooppalaisten kohteiden välillä. Vuonna 2023 Norwegian kuljetti yli 20 miljoonaa matkustajaa ja ylläpiti 87 Boeing 737-800- ja Boeing 737 MAX 8 -lentokoneen laivastoa.

Widerøe’s Flyveselskap on Norjan vanhin lentoyhtiö ja suurin alueellinen lentoyhtiö Pohjoismaissa. Widerøella on yli 3 500 työntekijää. Pääasiassa Norjan maaseudulla sijaitsevilla lyhyen kiitotien lentoasemilla toimiva Widerøe lentää useita valtion sopimusreittejä (julkisen palvelun velvoitteen reittejä) sen oman kaupallisen lentoverkoston lisäksi. Vuonna 2023 lentoyhtiöllä oli 3,3 miljoonaa matkustajaa ja 49 lentokoneen laivasto, jossa oli 45 Bombardier Dash 8 -konetta ja kolme Embraer E190-E2 -konetta. Widerøe Ground Handling tarjoaa maahuolintapalveluja 41 lentoasemalla Norjassa.

Norwegian-konsernin keskeinen painopistealue on kestävyys ja yhtiö on sitoutunut vähentämään merkittävästi toimintojensa hiilidioksidipäästöjä. Lukuisista aloitteista merkittävin on investointi fossiilivapaan lentopolttoaineen (SAF) tuotantoon ja käyttöön. Norwegian pyrkii olemaan kestävä valinta matkustajilleen. Yhtiö osallistuu aktiivisesti ilmailualan muutokseen.

Lisätietoja osoitteessa www.norwegian.com

Norwegian

P.O Box 242
190 47 Stockholm
Sweden